Post je tu, a sad je na domaćicama da svojim ukućanima koji poste pruže priliku da uživaju u savršenim posnim pikanterijama
Post uskoro počinje i sada je vreme da smislite šta je to što ćete spremiti svojim ukućanima kako bi uživali i u onim danima kada se trude da posteći očiste svoje telo i misli od svega što ga čini lošim.
U moru recepata koje možemo pronaći na Interentu izdvojili smo nekoliko za slatke pite, koje se ne mogu zaobići u danima posta.
Pred vama su kraljice posne trpeze, najlepše slatke pite, koje mogu da prkose i toj čuvenoj, neodoljivoj baklavi.
Pita sa jabukama i orasima
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 200 g mlevenih oraha
- malo šećera
- malo ulja
- kašičica cimeta
- vanilin šećer
Priprema:
Jabuke oljuštiti, narendati i ostaviti na đevđiru da se ocede od soka. Zatim svaku drugu koru prskati uljem i vodom, pa ređati namaz od jabuka posut kašikom šećera, mlevenim orasima i cimetom.
Ređati u pleh i ponovo prskati uljem i vodom. Peći u zagrejanoj pećnici oko pola sata dok kore ne porumene. Posuti vanilin šećerom, iseći na parčiće i služiti.
Posna pita sa višnjama, grizom i orasima
Potrebno je za 3 rolnice:
- 500 g višanja
- 3 kašike griza
- 3 kašike seckanih oraha
- 2-3 kašike šećera
- 200 ml kisele vode
- 3,4 kašike ulja
Priprema:
U višnje bez koščica dodati griz, šećer i orahe. Sve izjednačiti. U činiju sipati kiselu vodu, pa dodati ulje. Tri kore ređati jednu preko druge i premazati vodom i uljem. Višnje podeliti na tri dela.
Na dno poređati trećinu višanja, saviti ivice i uviti. Tako i ostale dve. Oštrim nožem zaseći pitu da vam posle ne puca. Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumeni. Posuti prah šećerom i vanilin šečerom.
Đul pita
Sastojci:
- pola kilograma kora
- pola kilograma mlevenih oraha
- 4 kašike šećera
- 200 grama maslaca
Za preliv:
- litar vode
- 800 grama šećera
- 1 limun
Priprema
Za preliv
U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte na najjačoj vatri dok ne provri. Zatim smanjite na srednju i kuvajte još 20 minuta do pola sata. Pred kraj dodajte limun iseckan na kolutove, pa stavite sa strane da se hladi.
Posle minut-dva probajte prstom koliko je lepljiv, a tekstura treba da bude slična sirupu.
Za kolač
Stavite rernu da se greje na 180 stepeni.
Pomešajte mlevene orahe i šećer, pa dobro promešajte. Otopite maslac.
Prvu koru premažite otopljenim maslacem, ali bez natapanja. Preko nje stavite drugu koru, takođe je blago premažite maslacem, pa po njoj pospite orahe sa šećerom. Ređajte tako dok ne potrošite materijal, idealno u dve odvojene ture, pa savijte kao rolat.
Prebacite rolat na dasku za sečenje, pa oštrim nožem presecite na kriškice, debljine ne veće od dva centimetra.
Prebacujte jednu po jednu ružicu na pleh, tako da fil bude okrenut nagore (i nadole).
Stavite da se peče 15 minuta, pa smanjite na 150 stepeni i pecite još pola sata. Potom prelijte sirupom, tako da ružice plivaju, pa ostavite da se hladi. Služite sutradan.
Bonus video:
Šta su popeci?