Predstavljamo vam univerzalno testo za slatke mafine kojima možete dodati voće, kakao, crnu ili belu čokoladu, bilo šta što želite da ih prilagodite svom ukusu.
![Različite vrste mafina od jedne univerzalne smese](/data/images/2024/11/23/10/394017_osnovnasmesazarazlicitemafineshutterstock-722286268_ff.jpg?ver=1732354476)
Osnovna smesa za mafine je svugde manje-više slična, ali od ove nećete naći bolju jer ona daje najsočniju, najmekanu, a ipak dovoljno čvrstu i izdržljivu varijantu popularnog kolača.
Ideje za slatke mafine
Nakon što jednom probate recept za ovo testo za mafine, primenjivaćete ga godinama, a on je vrlo praktičan jer se uz nju odlično uklapa bilo šta što možete da dodate!
Neke od ideja su:
- 1,5 kašika limunove kore + 2,5 kašike soka od limuna + 1,5 kašika maka
- 200 g sitno seckanih jabuka + kašika mlevenih oraha
- 180 g brusnica (suvih ili svežih) + 2 kašike soka od pomorandže
- 3 kašike soka od limuna + 1 kašika rendane limunove kore + 210 g zamrznutih borovnica
- 330 g sitno seckanih bresaka ili kajsija
- 1 kašičica instant kafe + 75 g sitno seckane čokolade
Univerzalno testo za najukusnije slatke mafine
Sastojci:
- 220 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 8 kašika putera (na sobnoj temperaturi)
- 150 g šećera
- 2 velika jajeta (na sobnoj temperaturi)
- 1/2 šolje (oko 120 ml) jogurta ili kisele pavlake (na sobnoj temperaturi)
- 1,5 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 šolje (oko 60 ml) mleka bilo koje vrste (na sobnoj temperaturi)
![Mekani mafini s borovnicama, posuti ovsenim pahuljicama](/data/images/2023/01/27/15/354168_mafinisaborovnicamashutterstock-526270051_ff.jpg?ver=1732354570)
Priprema
- Uključite rernu na 220 stepeni i obložite kalup za mafine korpicama za pečenje.
- U velikoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet i so.
- U drugoj posudi umutite mikserom puter dok ne bude gladak i kremast (oko 1 minut), pa dodajte šećer i nastavite da mutite najmanje još dva minuta. Dodajte jaja, jogurt ili pavlaku i ekstrakt vanile, pa mutite još malo dok ne dobijete glatku smesu.
- Postepeno dodajte suve sastojke dok mutite manjom brzinom, pa nalivajte mleko dok mutite i ne dobijete finu, kompaktnu smesu.
- Dodajte ukuse po želji (voće, čokoladu, kafu i slično), pa kašikom sipajte ravnomerno testo u korpice.
- Pecite oko pet minuta na 220 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još 15-18 minuta, u zavisnosti od vaše rerne, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu mafina ne izađe čista.
- Ostavite da se hlade pet minuta u kalupu, pa prebacite mafine na rešetku da nastave da se hlade.
![U jedan deo smese umešajte kakao prah, pa pažljivo dodajte belom testu u kalupu za mafine i dobićete crno-beli zebra-kolač](/data/images/2024/03/22/10/382451_posnimramornimafinishutterstock-2160521353_ff.jpg?ver=1732354621)
Zamrzavanje i čuvanje mafina u frižideru ili sobnoj temperaturi
Ovako pripremljeni slatki mafini mogu da stoje zamrznuti u frižideru do tri meseca.
Ako im dodate glazuru, u frižideru će ostati sveži nedelju dana, a neglaizrani mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi nekoliko dana, posle čega ih treba preneti u frižider i ostaju sveži još sedam dana.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Tajna žene koja izgleda savršeno, a jede 9.000 kalorija dnevno