U vreme kada se na svaka tri meseca išlo negde (na ispraćaj u vojsku, na svadbu ili rođendan), domaćice su kao sastavni deo poklona nosile i tortu.
Običaj se ponegde zadržao i danas, ali tada su veselja bila puno češća, pa su se žene odlučivale za brze, jednostavne i cenom pristupačne torte. Omiljeni izbor bila je poznata pesak torta, što i ne treba da čudi - pravi se brzo, sastojci nisu skupi, a ukus je božanstven!
Sastojci:
2 l mleka
10 kašika šećera
7 pudinga od vanile
500 g šećera u prahu
500 g margarina
300 g bananica ili žele bombona
300 g keksa
300 g čokolade za kuvanje
šlag za dekoraciju
Priprema:
Puding i šećer razmutite sa mlekom pa ostalo mleko stavite da provri, zakuvajte i mešajte dok se ne zgusne. Kad se zgusnulo, ostavite da se skroz ohladi. Margarin umutite sa šećerom, pa dodajte u ohlađen puding. Smesu podelite na 3 dela pa u jedan staviti keks, u drugi bananice ili žele bombone i u treći otopljenu čokoladu.
U kalup ili tepsiju staviti foliju ili kesu pa sipati čokoladni deo, zatim deo sa bananicama i na kraju sa keksom. Deo sa keksom pažljivo stavljajte da ne bi napravio udubljenja u kremu sa bananicama. Ostavite da se ohladi i stegne pa okrenite na tacnu. Pesak tortu dekorišite šlagom i dodajte ukrase po izboru - voće, mleveni keks, čokoladu...