Ako je kupus salata obavezan deo vaše slavske trpeze ili deo svakog ručka, sigurno će vam se dopasti jednostavan recept za varijantu koja traje duže i ima neobičan ukus.
Među salatama bez kojih je nemoguće zamisliti trpezu na našim prostorima je jednostavna kafanska kupus salata, za koju svako ima neki svoj trik.
Međutim, u nemačkoj kuhinji se ona podiže na sasvim novi nivo, a potrebno je samo malo više truda nego u odnosu na verziju kupus salate koja nam je poznata.
Tajna je u dinstanom luku i šećeru, koji daju vrlo interesantan ukus, a veliku razliku pravi i "tajni sastojak" – kašičica senfa na samom kraju. Takođe, važno je da znate da se nemačka kupus salata pravi dan ranije jer je neophodno da odstoji preko noći.
Sastojci:
- 1 mala glavica kupusa
- 1 velika glavica crnog luka
- 125 ml ulja
- 250 ml jabukovog sirćeta
- 100 g šećera
- 6 g soli
- 1 kašičica senfa
Priprema
- Očistite kupus i isecite ga na četvrtine, a potom na trake.
- Sitno iseckajte crni luk, pa ga propržite na ulju i sklonite čim postane staklast. Nalijte jabukovo sirće i dodajte šećer i so, pa vratite na ringlu i ostavite da se krčka dok ne proključa.
- Dodajte senf, dobro promešajte i time prelijte kupus.
- Pokrijte, pa stavite u frižider da odstoji preko noći.
BONUS VIDEO
Živorad proizvodi neobične rakije od kupusa i piva