Često smo u njemu uživali kao deca, a onda je nepravedno zapostavljen i gotovo potpuno zaboravljen
U prošlosti naše mame i bake nisu bacale apsolutno ni jednu jedinu voćku, povrće, a koristile su često i list raznih biljaka kako bi svoje ukućane obezbedile za zimu.
Čaj od lista dunje gotovo da je imalo svako domaćinstvo, nana, kamilica, matičnjak su bili redovni na trpezama kod svih ljudi koji su vodili računa o svom zdravlju.
Danas se to promenilo, ali i dalje postoje oni ljudi koji se trude da u svoj dom unesu one stare specijalitete, od džemova, sokova, preko kolača, ali i napitaka među kojima je i vodnjika.
Ovaj stari, gotovo zaboravljeni napitak pravi od raznih jesenjih plodova, uključujući divlju jabuku, krušku, mušmulu, šipurak, dunju i druge. Ima kiselkasto-slatkast ukus i bogat je vitaminima i lekovitim svojstvima, što ga čini savršenim izborom tokom hladnih meseci.
Evo kako možete da ga pripremite.
- 5 kg divljih krušaka
- 5 kg divljih jabuka
- 5 kg mušmula
- 3 kg šipurka
- 1 kg suvih šljiva
- 4 dunje
- 200 g zrna kleke
- 50 litara vode
Priprema:
U plasično bure složite voće koje ste prethodno oprali i očistili. Redosled slaganja voća i dinamiku treba prilagoditi sezoni kada stiže, odnosno kada se bere. Zbog toga se vodnjika najčešće ostavlja tokom nekoliko sedmica u periodu oktobra i novembra.
Voće prelijte vodom, prekrijte plastičnom mrežom i pritisnite nečim težim, kao kad ostavljate kupus.
Ostavite bure da vodnjika zri, okvirno 35-40 dana, a u međuvremenu možete dodati voće koje niste odmah dodali. Nakon toga vodnjiku možete početi da konzumirate, tako što ćete je procediti i zasladiti medom, po želji.
*Količine se mogu smanjiti, a može se praviti i u većim teglama.
Bonus video:
Savršen recept za gulaš