Nekada su veoma često bile na našoj trpezi, a sada su opet tu da nas svojim ukusom i mirisom vrate u detinjstvo
Nema ništa lepše nego kad ujutru ustanete, a cela kuća miriše na domaće, mekane uštipke sa sirom. Odmah se budi glad i sva čula uživaju čim osete ukus savršeno spremljenih starinskih uštipaka.
Uz njih dodajte malo ajvara, pečenice, slanine ili jednostavno samo sipajte šolju jogurta. Uživanju neće biti kraja, a vi nećete moći da prestanete da jedete dok "ne puknete".
Za njihovu pripremu vam nije potrebno mnogo znanja ni umeća, a rezultat je takav da jednostavno nećete moći da prestanete da ih jedete.
Potrebno je:
- 500 g mekog brašna
- 1 kašika šećera
- kesica suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 50 ml ulja
- 300 ml vode
- sir za punjenje
Priprema:
U posudu staviti brašno, dodati šećer i kvasac pa promešati. Zatim dodati so, skoro svo ulje i naliti vodu. U početku mešajte varjačom, a kasnije rukom umestite testo.
Testo treba da bude lepljivo. Potom ga pospite sa još malo brašna i premesite. Nakon toga ostatak ulja prelijte preko testa, malo premesite još jednom i ostavite da narasta oko sat vremena na toplom mestu.
Nadošlo testo sa malo brašna premesiti, pa podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Dok testo odmara pripremite nadev. Sir izdrobite kako biste ga lakše rasporedili posle po mekiki.
Svaku lopticu razvući tanko, na prečnik 20 – 25cm i na jednu stranu staviti nadev. Preklopiti drugom stranom i pritisnuti krajeve vodeći računa da ne budu predebeli.
Postupak ponoviti sa svim lopticama, a potom ih ostavite pokrivene da stoje dok vi pripremite ulje i dok se tiganj zagreje. Pecite na tihoj vatri sa obe strane u malo ulja.
Potrebno je peći ih oko 5 minuta uz povremeno okretanje. Nakon što su gotove stavite ih na papirni ubrus i kad se malo prohlade poslužite uz ajvar, čvarke ili neku drugu domaću pikanteriju.
Bonus video:
Zasladite se slaninom