sjajan recept za celu porodicu

I zdrav i preukusan ručak: Zapečena boranija po receptu koji će voleti i oni koji nisu ljubitelji

0

Ako želite da isprobate boraniju po drugačijem receptu od klasičnog kuvanja, probajte zapečenu varijantu.

foto: Shutterstock/Irina Rostokina
foto: Shutterstock/Irina Rostokina

Boranija je za mnoge domaćice čest izbor kad je priprema ručka u pitanju, jer ne samo što se jednostavno sprema, već je i zdrav obrok, uz dodatak povrća. Međutim, iako je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena varijanta takođe je veoma ukusna i hranljiva, a dopašće se i onima koji nisu ljubitelji kuvane boranije...

 

Ovaj ručak je dovoljan za 4 obroka, a možete ga i duplirati po želji. 

 

Sastojci:

 

  • 600 gr boranije
  • 400 gr piletine(mlevene ili naseckane na kockice, može i ćuretina)
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 1-2 kašike ulja
  • začini po želji
  • plus za preliv: 2 jaja, 300 ml jogurta

 

Priprema:

  1. Zagrejte ulje, pa propržite sitno seckani luk i šargarepu. Dodajte meso, začine, pa dinstajte dok ne promeni boju.
  2. U vatrostalnu posudu ili pleh ređajte polovinu boranije, pa sipajte preko meso, pa dodajte ostatak boranije. 
  3. Pospite preko prelivom od jaja i jogurta, koji ste prethodno posolili i pobiberili.
  4. Pecite oko 45 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni ili dok ne bude gotovo, u zavisnosti od jačine rerne.
  5. Služite sa svežom salatom i kiselim mlekom. 

Bonus video

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 

makonda-tracker