Nema boljeg načina da sačuvate povrće od ovog koji je opisan u sada već izbledelom kuvaru starih domaćica
Turšija je jedno od omiljenih jela tokom zime. Nekada ju je spremala svaka kuća i zima se nije mogla zamisliti bez nje, jer drugog povrća nije bilo. Danas se i tokom zime mogu naći paradajz, krastavci, zelena salata, pa je sve manje onih domaćica koje žele da se bave prirpemom zimnice.
Ipak, još uvek postoje oni koji bi sve dali da ponovo uživaju u savršenom ukusu zimnice, a nije mnogo toga potrebno da bi se ta želja i ispunila. Ukoliko imate neki mali kutak van stana, bilo da je to hodničić, terasa ili ostava kupite jedno malo bure i povrće i obradujte ukućane tokom zime.
Potrebno je:
povrće po izboru (količina po izboru)
Preliv:
- 300 g šećera
- 300 g soli
- 2 konzervansa
- 2 vinobrana
- malo bibera u zrnu
- 10 l vode
- 250 g esencije
Priprema:
Povrće oprite, karfiol, koji se najčešće stavlja isecite na manje delove i odvojte cvetove. Krastavčiće samo dobro operite. Papriku, ako stavljate stavljajte žutu, a osim toga možete i šargarepu (samo oljuštite), zeleni paradajz i drugo povrće po vašem izboru.
Nakon što ste poređali povće u bure ili velike tegle uzmite 1 l vode i prokuvajte je sa šećerom, solju, konzervansom, vinobranom i biberom. Sve to lepo ostavite da se ohladi pa dodajte u preostalih 9 l nekuvane vode i esenciju.
Zatim to prlijte preko povrća. Zatvorite dobro bure i ostavite da stoji oko 3 nedelje.
Bonus video:
Zasladite se slaninom