Ako volite miris sveže pečenih kifli koji se širi domom i mekoću savršenog testa koje se topi u ustima, onda je ovaj recept pravi za vas!
Ove domaće kifle toliko su mekane i ukusne da će vas podsetiti na detinjstvo i toplinu bakinog doma, a njihov ukus je bolji od bilo koje pekarske verzije.
Najbolji deo je što se pripremaju brzo i lako, uz jednostavne sastojke koje sigurno već imate kod kuće.
Bilo da ih pravite za doručak, užinu ili kao dodatak uz omiljeno jelo, ove kifle oduševiće celu porodicu!
Sastojci:
- 2,5 šolje mleka (500 ml)
- Otopljeni puter (100 grama)
- Pola čaše šećera (80 grama)
- 1 kašika suvog kvasca (10 grama)
- 2 jajeta, jedno žumance odvojiti za površinu
- 1 kašičica sode bikarbone (3 grama)
- 1 kašika sirćeta (10 ml)
- 7,5 šolje brašna (900 grama)
- 1 kašičica soli (8 grama)
Za površinu:
- Odvojeno žumance
- 1 kašika mleka
- 1 kašičica sirćeta
- Opciono susam i mak
Priprema:
- U posudu sipati vruće mleko, istopljen puter, šećer, suvi kvasac, jedno jaje. Promešajte pa dodajte sodu bikarbonu, sirće, brašno, so, pa sve dobro umešati dok se ne dobije homogena testasta masa.
- Nauljite malo novu posudu i unutra odložite testo da stoji oko sat vremena na toplom vazduhu.
- Nakon sat vremena izvucite testo i razmestite ga rukama, zatim podelite na 20 jednakih delova, od svakog od njih rukama umesite loptice.
- Razvaljajte oklagijom, pa napravite oblik kiflica. Posložite kiflice na pleh, pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odstoje.
- Odvojeno žumance pomešano sa mlekom i sirćetom iskoristite da odozgo premažete kiflice, pa ih pospite susamom i ubacite u rernu da se peku 25-30 minuta na 180 stepeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Dezert iz najluđih snova