nema ukusnijeg

Starinski recept za džem od šljiva: Manite se moderniih zavrzlama, napravite ga po bakinom receptu i nema greške

1

U moru raznih recepata često je teško pronaći onaj koji je savršen, a ovo je taj

STARINSKI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA
STARINSKI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVAfoto: Shutterstock / Africa Studio

Naše bake nekada su tokom leta pripremale zimnicu u kojoj se svim čulima uživalo tokom dugih zima. Svakog vikenda kuća je mirisala na preukusne domaće kolače, a mnogi od njih su bili baš sa džemom.

Ukoliko je i vaš omiljeni onaj od šljiva onda će vas ovaj sigurno oduševiti i što je još sigurnije svojim mirisom i ukusom vratiti u detinjstvo.

Za njegovu pripremu vam je potrebno malo vremena i truda, ali budite sigurni da se i te kako isplati.

Potrebno je:

  • 3 kg šljiiva
  • 1 kg šećera
  • pola kesice konzervansa
  • limun (po želji)

Priprema:

Prvo što treba da uradite jeste da šljive dobro operete. Zatim ih prepolovite, izvadite koske i ređajte u šerpu. Ređate red šljiva, red šećera, pa ponovite dok ne potrošite sve šljive. Odozgo treba da bude šećer.

NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA
NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA foto: Profimedia

Ostavite da prenoći, pa sutradan stavite da se kuva na srednje jakoj temperaturi. Kuvajte dugo dok se skroz zgusne, tako da kad mešate tu gde prođe varjača ostaje beli trag. To je znak da je isparila sva suvišna voda.

Na kraju u šerpu dodajte konzervans i prokuvajte. Ukoliko imate malu količinu ne morate da dodajte ovo, već ga pojedite u roku od mesec dana. Ukoliko volite dodajte limun isečen na kriške, s tim da prvo morate dobro da ga operete, a još bolje je ako koristite organski limun.

Vreo džem sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali, zatvorite i ostavite zamotano u deblje krpe da stoji 24 sata da se polako hladi.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Zasladite se slaninom

makonda-tracker