kako da se rashladite

Pravo osveženje u vrelim letnjim danima: Najlepši domaći sok od zove spreman je u samo par koraka i ukus je čaroban

0

Domaći sok od zove nešto je najlepše što ćete probati ovoga leta

Osvežite se uz domaći sok od zove
Osvežite se uz domaći sok od zovefoto: Shutterstock / Rostislav_Sedlacek

Uživanje u domaćem soku od zove je pravo letnje osveženje koje možete jednostavno pripremiti kod kuće.

 

Ovaj recept ističe jedinstvenu aromu cvetova zove, obogaćenu svežim limunom i delikatnom notom limunske kiseline po vašem ukusu.

 

Pogodan je za sve koji žele da uživaju u prirodnom bogatstvu leta uz jednostavnu pripremu ovog ukusnog napitka u sopstvenoj kuhinji.

Sastojci

 

  • 25-30 cvetova zove (bez drški)
  • 1 kg šećera
  • 1 limun, isečen na tanke kolutove
  • 1,5 l vode
  • 30 g limunske kiseline (opciono)
Sok od zove je jednostavan za pripremu, a veoma ukusan
Sok od zove je jednostavan za pripremu, a veoma ukusanfoto: Shutterstock/Angela Kotsell

Priprema

 

  1. Pažljivo operite cvetove zove pod mlazom hladne vode da uklonite nečistoće. Ostavite ih da se osuše na papirnom ubrusu.
  2. Stavite vodu i šećer u veliku šerpu. Zagrejte na srednje jakoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  3. U veću posudu stavite cvetove zove i kolutove limuna. Prelijte ih pripremljenim sirupom od šećera i vode. Ako koristite limunsku kiselinu, sada je dodajte.
  4. Prekrijte posudu čistom krpom ili poklopcem i ostavite da se sve zajedno macerira na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Periodično promešajte smesu kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
  5. Nakon 2-3 dana, procedite sadržaj kroz gazu ili finu cediljku kako biste odvojili cvetove zove i limun od tečnosti.

Čuvanje: Prelijte sok od zove u sterilisane boce ili flaše. Zatvorite ih dobro i čuvajte u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pogledajte polufinale najpoznatije kulinarske emisije

 

 

 

makonda-tracker