Domaći sok od zove nešto je najlepše što ćete probati ovoga leta
Uživanje u domaćem soku od zove je pravo letnje osveženje koje možete jednostavno pripremiti kod kuće.
Ovaj recept ističe jedinstvenu aromu cvetova zove, obogaćenu svežim limunom i delikatnom notom limunske kiseline po vašem ukusu.
Pogodan je za sve koji žele da uživaju u prirodnom bogatstvu leta uz jednostavnu pripremu ovog ukusnog napitka u sopstvenoj kuhinji.
Sastojci
- 25-30 cvetova zove (bez drški)
- 1 kg šećera
- 1 limun, isečen na tanke kolutove
- 1,5 l vode
- 30 g limunske kiseline (opciono)
Priprema
- Pažljivo operite cvetove zove pod mlazom hladne vode da uklonite nečistoće. Ostavite ih da se osuše na papirnom ubrusu.
- Stavite vodu i šećer u veliku šerpu. Zagrejte na srednje jakoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
- U veću posudu stavite cvetove zove i kolutove limuna. Prelijte ih pripremljenim sirupom od šećera i vode. Ako koristite limunsku kiselinu, sada je dodajte.
- Prekrijte posudu čistom krpom ili poklopcem i ostavite da se sve zajedno macerira na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Periodično promešajte smesu kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
- Nakon 2-3 dana, procedite sadržaj kroz gazu ili finu cediljku kako biste odvojili cvetove zove i limun od tečnosti.
Čuvanje: Prelijte sok od zove u sterilisane boce ili flaše. Zatvorite ih dobro i čuvajte u frižideru.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Pogledajte polufinale najpoznatije kulinarske emisije