jelo sa istorijom

100 GODINA POSTOJANJA omiljenog letnjeg obroka: Da li znate kako je nastala CEZAR SALATA pre tačno jednog veka?

0

Pripremite najukusniju Cezar salatu uz zanimljivu priču o nastanku originalnog recepta 04. jula 1924. godine.

Cezar salata mnogima je najomiljenije jelo
Cezar salata mnogima je najomiljenije jelofoto: Foodio/Shutterstock

Na današnji dan, pre tačno 100 godina, svet je dobio jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela – Cezar salatu.

 

Iako mnogi misle da je ime ove salate povezano sa rimskim carem Julijem Cezarom, istina je daleko prozaičnija.

 

Cezar salata nastala je u Tihuani, u Meksiku, i to zahvaljujući maštovitosti jednog čoveka – Cezara Kardinija.

 

Cezar Kardini italijanski imigrant i vlasnik restorana našao se u nezgodnoj situaciji jednog 4. jula 1924. godine. Restoran je bio prepun, zalihe su se osipale, a gosti su i dalje pristizali.

 

U očaju, Kardini je posegao za onim što je imao pri ruci – nekoliko osnovnih sastojaka iz kuhinje.

 

Sa puno kreativnosti i malo sreće, stvorio je jednostavno, ali ukusno jelo koje je odmah osvojilo srca njegovih gostiju. I tako je rođena Cezar salata.

 

 

Originalni recept za Cezar salatu

 

Sastojci:

 

  • 1 glavica rimske ili obične zelene salate
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 2 kriške hleba, iseckane na kockice (za krutone)
  • 1 jaje
  • 1 limun (sok)
  • 1/4 šolje sveže narendanog parmezana
  • 1 kašičica Vorčester sosa
  • So i biber po ukusu

 

Zasitan i ukusan letnji obrok
Zasitan i ukusan letnji obrokfoto: Shutterstock / Brent Hofacker

Priprema

 

  1. Priprema krutona: Iseckajte hleb na kockice i prepržite ih na tiganju sa malo maslinovog ulja dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
  2. U avanu zgnječite čen belog luka sa malo soli dok ne dobijete pastu. Dodajte maslinovo ulje i Vorčester sos, dobro izmešajte.
  3. U maloj šerpi, prokuvajte vodu i pažljivo dodajte jaje. Kuvajte oko 1 minut, zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. Razbijte jaje i dodajte ga u smešu sa maslinovim uljem, dobro mešajući.
  4. Dodajte sok od limuna, narendan parmezan, so i biber. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatki preliv.

 

Uživajte u simfoniji ukusa staroj 100 godina
Uživajte u simfoniji ukusa staroj 100 godinafoto: Shutterstock / Chatham172

Sastavljanje salate:

 

  1. Operite i osušite listove rimske salate. Isecite ih na komade veličine zalogaja i stavite u veliku posudu.
  2. Dodajte prepržene krutone i preliv, pažljivo mešajući da se svi sastojci dobro sjedine.
  3. Po vrhu pospite još malo narendanog parmezana.

 

Salatu poslužite odmah dok su krutoni još uvek hrskavi.

 

Uživajte u autentičnom ukusu Cezar salate, baš onakvoj kako je bila zamišljena pre tačno jednog veka.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pileće bajadere i urnebes salata

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker