lagane poput oblaka

Recept za najmekše LISNATE KIFLICE sa sirom: Lagane poput oblaka, jednako ukusne i SLATKE i SLANE

0

Ukoliko volite pikanterije od testa ove kiflice će vas definitivno oduševiti. 

foto: Bobica10/Shutterstock
foto: Bobica10/Shutterstock

Ideja za prirpemu raznih pikaneterija za doručak i večeru nikad dosta. Na Internetu postoji mnogo raznih recepata, ali malo je onih koji su isprobani, sigurni i koji 100 % uspevaju.

 

Ukoliko ne želite da bacate sastojke pokušavajući da napravite kiflice po receptima za koje niste sigurni da su dobri na pravom ste mestu. 

 

Ovaj recept je proveren, a kiflice napravljene po njemu mekane kao duša.

Potrebno je:

 

  • 250 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike šećera ( ravne )
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • oko 600 g brašna
  • oko 100-150 maslaca ili margarina
  • susam za posipanje
  • za premazivanje 1 žumance + 1 kašičica mleka

 

RECEPT ZA NAJLEPŠE LISNATE KIFLICE
RECEPT ZA NAJLEPŠE LISNATE KIFLICEfoto: Bobica10/Shutterstock


Priprema:

U mlako mleko stavite šećer, suvi kvasac, promešajte i ostavite da odstoji oko 5 minuta koliko je potrebno da se kvasac aktivira. Zatim dodajte brašno i ostale sastojke i zamesite testo. Staviti na toplo mesto oko pola sata da lepo naraste.

 

Nakon toga testo staviti na radnu površinu i istanjiti tako da se dobije krug. U sredini ostaviti krug, a okolo zaseći testo tako da dobijete 8 delova (treba da bude kao cvet, latice su ti delovi)

 

Zatim te zasečene delove namažite maslacem i preklapajte ka unutra, na onaj deo koji niste zasekli (krug). Kad preklopite svih 8 delova testo stavite na tanjir koji ste premazali s malo ulja i ostavite da odstoji još oko pola sata da ponovo malo naraste.

 

Nakon toga razvući u krug na pobrašnjenoj površini iseći na onoliko delova koliku veličinu kiflica želite. Ovo testo se može filovati i slatkim i slanim, a najlepše su sa domaćim sirom i jajima. 

 

Kad ste urolali kiflice ređajte ih na pek papriom obložen pleh i odzgo premažite žumancetom, pa pospite susamom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga ih stavite u posudu sa poklopcem kako bi duže ostale meke. 

 

Bonus video:

Tajna savršenog gulaša 

 

makonda-tracker