supesočan

Čokoladni BANANA HLEB bez trunke brašna: Najbolji recept za mirišljavi dezert koji ostaje svež i do 6 dana

0

Zdraviji od klasičnog, ali jednako ukusan, ovaj banana bread je nešto što svaki ljubitelj banana mora da proba

Čokoladni banana bread bez brašna
Čokoladni banana bread bez brašnafoto: Chiociolla/Shutterstock

Banana hleb, poznat u svetu na engleskom jeziku kao banana bread, vrsta je slatkog hleba napravljenog od banana koji se služi kao dezert i teško mu je odoleti ako ste ljubitelj ove voćke.


Nakon što je prašak za pecivo dospeo u severnoameričke prodavnice tokom 30-ih godina prošlog veka, pojavio se recept za ovaj neobičan slatkiš. Veruje se da su ga u vreme Velike depresije osmislile američke domaćice, kao način da iskoriste prezrele banane koje nisu htele da bacaju.


U svakom slučaju, on je s godinama bivao sve popularniji, a tokom pandemije virusa korona 2020. postao je jedna od omiljenih domaćih poslastica na društvenim mrežama.

Priprema se prilično brzo i jednostavno, a mi vam danas predstavljamo recept za banana hleb bez brašna.

 

Sastojci:

 

  • oko 3 zrele banane srednje veličine
  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje kakao praha
  • 1/4 šolje meda
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 šolje hladne vode
  • 1 šolja čokoladnih dugmića

 

Za banana hleb je najbolji koristiti zrelije banane
Za banana hleb je najbolji koristiti zrelije bananefoto: K I Photography/shutterstock

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni i lagano podmažite pleh za pečenje.
  2. U blender ubacite ovsene pahuljice i blendajte dok se ne usitne, pa dodajte vodu, kakao, med i jaja.
  3. Potom ubacite prašak za pecivo i sitno seckane banane, pa blendajte dok se ne sjedini. Dodajte čokoladne dugmiće i sve lepo promešajte.
  4. Sipajte u pleh za pečenje, koji možete obložiti i pek-papirom, pa ukrasite po želji – komadićima čokolade ili kolutovima banane.
  5. Pecite 35-40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista (ili s malo vlažnih mrvica).
  6. Ostavite da haldi u rerni, pa izvadite i secite na kriške.


Može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi dva dana, a u frižideru i do šest dana.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koliko šećera u ishrani dece je prihvatljivo?

 

makonda-tracker