Jedna od omiljenih torti za posebne prilike zapravo se priprema daleko jednostavnije nego što deluje na prvi pogled
![Bingo torta može se ukrasiti na razne načine](/data/images/2022/08/19/12/344034_shutterstock-1984481441_ff.jpg?ver=1716107977)
Kada obeležavate neke bitne datume ili organizujete slavlje važnim povodom, vrhunac proslave je raskošna poslastica.
Uvek dobro rešenje je popularna bingo torta, izdašan dezert s nekoliko vrsta fila, posle koje možete biti sigurni da su svi zadovoljni.
Ova torta traži nešto više sastojaka, ali se sve sprema prilično lako i brzo i definitivno se isplati uložiti u ovaj dezert.
Bingo torta – recept
Sastojci:
Za koru
- 6 kašika brašna
- 1 kašika kakao praha
- 6 celih jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- (za preliv za koru) 5 kašika soka od pomorandže
Za prvi fil
- 300 g mlevenog keksa
- 250 g stonog margarina
- 200 ml soka od pomorandže
- 150 g šećera u prahu
![Bingo torta može se ukrasiti na razne načine](/data/images/2024/05/19/10/384993_tortaprofimedia0516508376_ff.jpg?ver=1716107985)
Za drugi fil
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga od vanile
- 2 x 250 g stonog margarina
- 300 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kutije piškota (oko 600 g)
- 3 kutije jafa keksa (oko 450 g)
Priprema
Za koru
- Umutite penasto cela jaja za šećerom, pa dodajte brašno prethodno pomešano s orasima i kakao prahom i sjedinite varjačom.
- Sipajte tu smesu u kalup koji ste obložili pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok ne porumeni i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Kad izvadite, prelijte koru sokom od pomorandže.
Za prvi fil
- Natopite keks sokom od pomorandže.
- Umutite mikserom penasto margarin s šećerom u prahu, pa to pomešajte s natopljenim mlevenim keksom i mešajte dok se ne sjedini.
![Tortu možete ukrasiti i komadićima voća preko šlaga](/data/images/2024/01/26/12/379310_torta-banane-shutterstock-2352684411_ff.jpg?ver=1716108038)
Za drugi fil
- Odvojte manju količinu mleka i u tome razmutite puding. Ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom, pa kad provri, sklonite, sipajte u to puding razmućen u malo mleka, promešajte i vratite da se kuva na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se fino ne zgusne.
- Umutite dva stona margarina sa šećerom u prahu dok ne dobijete penastu smesu, pa u to umešajte ohlađen puding.
- Podelite ovaj fil na dva dela, pa u drugi deo sipajte čokoladu koju ste prethodno otopili na pari.
Ređanje torte
- Na koru u kalupu stavite prvi fil, lepo poravnajte, pa preko ređajte jafa keks koji ste prethodno umočili u sok od pomorandže.
- Zatim nanesite drugi fil (žuti deo u koji niste umešali čokoladu), zatim ređajte piškote koje ste umočili u sok od pomorandže, pa preko stavite fil sa čokoladom.
- Premažite celu tortu ostatkom čokoladnog fila ili ššlagom, pa po želji, ukrasite čokoladnim ili šarenim mrvicama, mlevenim orasima, rendanom čokoladom...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Slatko od slanine