njam

Starinski recept za šnenokle: Dezert koji posle prvog zalogaja vraća u detinjstvo

0

Šnenokle su poslastica koja potiče iz Francuske, a poznate su i pod mnogim drugim nazivima.

 

 

 

Recept za šnenokle uopšte nije težak
Recept za šnenokle uopšte nije težak foto: EBASCOL/Shutterstock

Šnenokle su dodatno proslavili kultna serija Metla bez drške, kao i naša legendarna glumica Milena Dravić koja ih je u tom ostvarenju stalno spremala.

 

Inače ovaj dezert potiče iz Francuske, a poznat je po više različitih naziva. 

 

U "zemlji vina" ga zovu "plutajuće ostrvo", u Nemačkoj "snežno jaje", u Poljskoj "supa ni od čega"... 

 

Ovaj dezert se pravi od snega od belanaca i krema od vanile, a zbog kultne serija Metla bez drške mnoge podseća na neka stara vremena. I veliki je plus što recept uopšte nije težak.

 

SASTOJCI

 

  • jaja - četiri komada
  • mleko - dva litra 
  • brašno - dve kašike
  • šećer - 100 grama 
  • ekstrakt od vanile - jedna mala kašika
  • vanilin šećer - dve kesice 

 

 

PRIPREMA 

 

Prvo je potrebno da mikserom umutite belanca, sve dok smesa ne postane čvrsta ili vam dok se ne prervori u sneg. 

 

Posle toga uzmite jednu duboku posudu i u nju sipajte mleko, a onda dodajte ekstrat od vanile i ostavite da provri.

 

Sad je momenat da smanjite temperaturu na najnižu moguću. Tada počnite da kašikom vadite umućena belanca i da ih prebacujete u mleko koje je do sada već provrelo.

 

Šnenokle kuvajte između minut i dva sa sa svake strane, a posle toga ih prebacite u činiju.

 

Sad napravite krem dobro mešajući žumanca i šećer, a mleko u kojem ste kuvali šnenokle sad stavite da opet provri, a posle toga smanjite temperaturu.

 

Sad dodajte smesu sa žumancima i meštajte sve vreme.

 

Krem kuvajte dok se ne zgusne, a onda smesu koju ste dobili ostavite da se ohladi.

 

Kad se ohladi, ostaje vam samo da prelijte krem preko šnenokli.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker