Šnenokle su poslastica koja potiče iz Francuske, a poznate su i pod mnogim drugim nazivima.
Šnenokle su dodatno proslavili kultna serija Metla bez drške, kao i naša legendarna glumica Milena Dravić koja ih je u tom ostvarenju stalno spremala.
Inače ovaj dezert potiče iz Francuske, a poznat je po više različitih naziva.
U "zemlji vina" ga zovu "plutajuće ostrvo", u Nemačkoj "snežno jaje", u Poljskoj "supa ni od čega"...
Ovaj dezert se pravi od snega od belanaca i krema od vanile, a zbog kultne serija Metla bez drške mnoge podseća na neka stara vremena. I veliki je plus što recept uopšte nije težak.
SASTOJCI
- jaja - četiri komada
- mleko - dva litra
- brašno - dve kašike
- šećer - 100 grama
- ekstrakt od vanile - jedna mala kašika
- vanilin šećer - dve kesice
PRIPREMA
Prvo je potrebno da mikserom umutite belanca, sve dok smesa ne postane čvrsta ili vam dok se ne prervori u sneg.
Posle toga uzmite jednu duboku posudu i u nju sipajte mleko, a onda dodajte ekstrat od vanile i ostavite da provri.
Sad je momenat da smanjite temperaturu na najnižu moguću. Tada počnite da kašikom vadite umućena belanca i da ih prebacujete u mleko koje je do sada već provrelo.
Šnenokle kuvajte između minut i dva sa sa svake strane, a posle toga ih prebacite u činiju.
Sad napravite krem dobro mešajući žumanca i šećer, a mleko u kojem ste kuvali šnenokle sad stavite da opet provri, a posle toga smanjite temperaturu.
Sad dodajte smesu sa žumancima i meštajte sve vreme.
Krem kuvajte dok se ne zgusne, a onda smesu koju ste dobili ostavite da se ohladi.
Kad se ohladi, ostaje vam samo da prelijte krem preko šnenokli.
Bonus video: