Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, koji svi obeležavamo u krugu porodice, a bogata trpeza je nešto što se podrazumeva.
![RECEPT ZA NAJUKUSNIJU USKRŠNJU POGAČU](/data/images/2022/12/13/14/350975_pogacashutterstock-785663056_ff.jpg?ver=1713085647)
Upravo zbog toga se domaćice trude da tog dana uvek sve bude savršeno. Uskršnja gozba se ne može zamisliti bez ukusne pogače, koja je zvezda svakog stola, a kako i ne bi bila kad je svi obožavaju.
Ukoliko i vi želite da napravite jednu takvu pogledajte ovaj recept, potrudite se i vaš trud sigurno neće ostati neprimećen.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 30 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 100 ml ulja
- 150 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 1 jaje
Za premazivanje:
- 100 g maslaca
- 1 jaje za premazivanje pogače
- susam
![NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA](/data/images/2022/12/18/18/351335_pogacashutterstock-1467487607_ff.jpg?ver=1713085521)
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac, dodati malo šećera i brašna. Sačekati da se aktivira i krene da peni. Zatim dodati brašno, so, ulje, jaje, jogurt i fermentiran kvasac i umesiti glatko, srednje meko testo.
Staviti preko njega malo brašna i ostviti da nadođe. Važno je da bude na toplom mestu. Ušuškajte ga i neka stoji oko pola sata.
Potom ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela. Prvi deo neka bude veći (2/3), drugi manji (1/3) testa.
Veći deo oklagijom rastanjite u pravougaonik i premazati omekšalim maslacem. Urolaje i secite na jednake komade, pa ređajte u tepsiju u krug (krećete od najšireg dela tepsije).
Drugi, manji deo testa takođe razvaljati u pravougaonik i premazati preostalim maslacem. Urolati do pola, a drugu polovinu iseci na trake i nastaviti sa rolanjem.
Krajeve spojiti i prbaciti u tepsiju. U sredinu staviti komad urolanog testa. Pokriti i ostaviti da na toplom raste oko pola sata.
Nakon toga umutiti jaje, uzeti četkicu i premazati celu pogaču, pa posuti susamom. U samoj sredini ostavite malo udubljenje u koje posle možete staviti kuvano crveno jaje.
Pevite oko 20 minuta na 200 stepeni, a onda malo smanjite i neka se lagano tišti još oko pola sata. Znaćete da je pečena ako je ubodete čačkalicom i ona izađe suva. Ako se testo lepi za nju pogaču još treba da dopečete, sve zavisi od vašeg šporeta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Da li biste probali slatko od slanine?