(RECEPT)

SLANCI koje možete jesti i na dijeti: Bezglutenski SLANI ŠTAPIĆI gotovi za 30 minuta su još mekaniji, ukusniji i lepši

0

Slani štapići uvek su dobro rešenje za doručak ili večeru, a umesto da kupujete one iz pekare, probajte ovu zdraviju i još ukusniju verziju slanaca

Slanci bez glutena i belog pšeničnog brašna
Slanci bez glutena i belog pšeničnog brašnafoto: Iryna Pospikh/Shuttestock

Slanci nisu bez razloga jedno od omiljenih peciva i među najpopularnijim proizvodima u našim pekarama, ali njima pšenično belo brašno i gluten uopšte nisu potrebni da bi bili slasni i mekani!


Umesto klasičnog recepta, upotrebite neko bezglutensko brašno i dodajte mu jogurt i dobićete testo koje ćete obožavati i praviti često.


Ako želite, za premaz možete iskoristiti i izgnječen beli luk pomešan s maslinovim uljem ili pred kraj pečenja prekriti slance sirom i peršunom, a čak i bez toga ovo pecivo će biti neodoljivo. Po želji pospite začinskim biljem, a možete naseckati čak i slaninicu... ma, baš sve što poželite!

Sastojci:

 

  • 200 g bezglutenskog brašna po izboru
  • 170 ml grčkog jogurta ili gustog običnog jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo maslinovog ulja
  • so po ukusu


Priprema

 

  1. Uključite rernu na 180 stepeni, da se greje i obložite pek-papirom pleh.
  2. Sipajte u činiju prašak za pecivo i bezglutensko brašno po izboru – od leblebija, badema, pirinča ili univerzalnu smesu, pa dodajte jogurt malo po malo. Treba da dobijete testo koje se mrvi.
  3. Mesite nekoliko minuta, dok ne napravite fino i glatko testo, a po potrebi dodajte još malo jogurta.
  4. Podelite testo na šest jednakih delova, pa ih rolajte u oblik kobasice široke oko 2-3 cm. Ređajte po plehu, pa ih premažite maslinovim uljem i posolite.
  5. Pecite na sredini rerne oko 20 minuta, dok ne dobije finu zlatnu boju.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo naraste brže?

 

makonda-tracker