Ako ste ljubitelj juneće ili pileće kapame, mogla bi vam biti interesantna varijanta s jajima i spanaćem koja se jede u bilo koje doba dana
Kapama je jelo obožavano širom Balkana i jedan od simbola bugarske kuhinje, a interesantno je da ne misli svako na isto kada čuje ovu reč.
Za nekoga je obavezan sastojak kapame meso – najčešće juneće, ali često i pileće, dok ima onih koji prave kapamu isključivo bez mesa.
To, međutim, ne znači da je ovo jelo posno jer su uz spanać tu obavezno i mleko i jaja, a u svakom slučaju rezultat je zasitan obrok koji se može služiti u bilo koje doba dana.
Mi vam danas predstavljamo recept za takvu kapamu, s kojom nema greške i praznog stomaka u prolećnim danima.
Sastojci:
- 500 g spanaća
- 100 ml mleka
- 2-3 jajeta
- 2 glavice crnog luka, srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 1 šoljica pirinča
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičice suvog sačina
- so i biber po ukusu
- ulje za prženje
- malo vode
Priprema
- Zagrejte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni, a zatim dodajte i beli luk. Kad sve lepo porumeni, ubacite opran, sitno seckan spanać koji ste ocedili prstima.
- Nakon što spanać omekša, dodajte šoljicu pirinča i pržite sve na niskoj do srednjoj vatri oko 10 minuta.
- Začinite mlevenom paprikom i suvim začinom, pa nalite malo vode, tek da ogrezne, i ostavite da se krčka dok pirinač ne omekša.
- Prebacite sve u tepsiju, pa prelijte jajima koja ste umutili s mlekom.
- Stavite da se zapeče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Služite uz hladan jogurt i uživajte u svakom božanstvenom zalogaju!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Omiljeno Napoleonovo jelo