bez mesa

Sočna BUGARSKA KAPAMA sa spanaćem: Prolećno jelo koje se služi kao doručak, ručak, večera, predjelo... (RECEPT)

0

Ako ste ljubitelj juneće ili pileće kapame, mogla bi vam biti interesantna varijanta s jajima i spanaćem koja se jede u bilo koje doba dana

Izdašna domaća bugarska kapama od spanaća
Izdašna domaća bugarska kapama od spanaćafoto: Shutterstock / Liliya Kandrashevich

Kapama je jelo obožavano širom Balkana i jedan od simbola bugarske kuhinje, a interesantno je da ne misli svako na isto kada čuje ovu reč.


Za nekoga je obavezan sastojak kapame meso – najčešće juneće, ali često i pileće, dok ima onih koji prave kapamu isključivo bez mesa.


To, međutim, ne znači da je ovo jelo posno jer su uz spanać tu obavezno i mleko i jaja, a u svakom slučaju rezultat je zasitan obrok koji se može služiti u bilo koje doba dana.

Mi vam danas predstavljamo recept za takvu kapamu, s kojom nema greške i praznog stomaka u prolećnim danima.


Sastojci:

 

  • 500 g spanaća
  • 100 ml mleka
  • 2-3 jajeta
  • 2 glavice crnog luka, srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 1 šoljica pirinča
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičice suvog sačina
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje
  • malo vode


Priprema

 

  1. Zagrejte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni, a zatim dodajte i beli luk. Kad sve lepo porumeni, ubacite opran, sitno seckan spanać koji ste ocedili prstima.
  2. Nakon što spanać omekša, dodajte šoljicu pirinča i pržite sve na niskoj do srednjoj vatri oko 10 minuta.
  3. Začinite mlevenom paprikom i suvim začinom, pa nalite malo vode, tek da ogrezne, i ostavite da se krčka dok pirinač ne omekša.
  4. Prebacite sve u tepsiju, pa prelijte jajima koja ste umutili s mlekom.
  5. Stavite da se zapeče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Služite uz hladan jogurt i uživajte u svakom božanstvenom zalogaju!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Omiljeno Napoleonovo jelo

 

 

makonda-tracker