recept

TURSKI DEZERT koji se topi u ustima: Kazandibi je jeftina, brza i preukusna poslastica koji se obožava širom sveta

0

Jednostavan je za pripremu, a sastojke imate već u kući 

RECEPT ZA KAZANDIBI KOJI SE OBOŽAVA ŠIROM SVETA
RECEPT ZA KAZANDIBI KOJI SE OBOŽAVA ŠIROM SVETA foto: Shutterstock / Anna Chinaroglu

Ako volite turske specijalitete onda će vam se ovaj kolač ili bolje rečno puding sigurno mnogo dopasti. U pitanju je čuveni Kazandibi, omiljena poslastica glumice Ipek Boran, koja je u dobro poznatoj seriji "Istanbulska nevesta" glumila zlu snaju.

 

Ovaj ukusni dezert nije poreklom iz Turske, već iz starog Rima, a odatle je putovao kroz okolne zemlje i stigao do trpeza u gotovo svim zemljama sveta. 

 

Ipak, s godinama su na njegovo mesto došle nove, moderne poslastice, sve dok ga turska glumica nije napravila i podelila recept na društvenim mrežama. Tada Kazandibi ponovo postaje broj je dan na trpezama brojnih domaćica, a ako i vi želite da ga probate sledite uputsva i sa sigurnošću vam uspeva. 

Potrebno je:

 

  • 1 l mleka
  • 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
  • 3 kašike kukuruznog skroba (gustina)
  • 1 čaša sitnog šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 1 žumance
  • ½ čaše šećera u prahu
  • malo maslaca za podmazivanje tiganja
  • malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje
RECEPT ZA NAJLEPŠI TURSKI DEZERT
RECEPT ZA NAJLEPŠI TURSKI DEZERT foto: Shutterstock /Ozgur Senergin

Priprema:

 

Mleko sipati u posudu i u njega dodati šećer i staviti da provri. Dok se to greje umutiti brašno, skrob i žumance s malo vode. Potom malo po malo dodavati vruće mleko i smanjiti temperaturu šporeta da ne zagori. Kuvati dok se ne napravi gust fil, a na kraju dodati puter ili margarin i na laganoj brzini umutiti krem tako da bude rastresit.

 

Uzeti tiganj koji se ne lepi, najbolje teflonski, staviti na njega malo maslaca i u tankom sloju posuti šećerom u prahu. Sipati odozgo umućen krem i staviti da se zapeče s jedne strane. Šećer će se karamelizovati, a kad je taj proces gotov, potrebno je staviti tiganj u veći pleh i pažljivo sipati hladnu vodu da bi se brzo ohladio.

 

Tada će se Kazandibi odvojiti od podloge, pa ga možete prebaciti u neku posudu koju možete lakše staviti u frižider jer je potrebno da odstoji kako bi se skroz ohladio.

 

Secite ga po želji na trake ili kocikice, špatulom ih lagano odvojite od podloge i stavite na tanjir. Ukrasiti po želji, kokosom, mlevenim pistaćima, listićima badema ili topljenom čokoladom. Sve je stvar ukusa, ali je sigurno da ni sa jednim od ovih predloga nećete pogrešiti.

 

Bonus video:

Priprema lignji na morski način 

 

makonda-tracker