Ovakav recept za domaće krofne iz rerne nikad niste probali, a veoma su ukusne i sočne.
Krofne su provereno domaće pecivo za ukusan i bogat doručak ili večeru, a sve su popularnije pečene varijante, u odnosu na krofne pržene u dubokom ulju.
Pored toga što su nemasne, krofne iz rerne se pripremaju brže i jednostavnije, a mogao bi da vam se dopadne jedan vrlo poseban recept – za krofne s jabukama!
Tako pripremljene krofnice su božanstvenog ukusa i mirisa, izuzetno sočne, a mogu se jesti i kao obrok i kao dezert.
Sastojci:
- 4 šolje brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 1 ½ kašičice soli
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 ½ kašike mlevenog cimeta
- (opciono) ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 2 jajeta
- 1 šolja šećera
- ½ gustog jogurta
- 1 šolja pirea od jabuka
- 1 ½ šolja svežih rendanih jabuka
- ¼ otopljenog putera
Za premaz:
- otopljen puter
- 1 šolja šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
- (opciono) malo mlevenog muskatnog oraščića
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 190 stepeni.
- U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu, cimet i muskatni orašćić.
- U drugoj umutite jaja, pa im dodajte otopljen puter, gust jogurt, šećer i pire od jabuka. Kad promešate, umešajte u to svežu rendanu jabuku.
- Dodajte ⅓ mešavine suvih sastojaka u mokru smesu od jaja i jabuka, pa promešajte drvenom varjačom. Dodajte još ⅓ suvih sastojaka, promešajte, pa ubacite i preostalo i ponovo dobro promešajte da se sjedini. Ako smesa nije dovoljna gusta (uzmite u obzir da će jabuke pustitit sok), dodajte još malo brašna.
- Kašikom ubacite testo u kesu za zamrzivač kojoj se odsekli ivicu ili u špric za kolače.
- Ako imate kalup za krofne, sipajte polako testo u podmazan kalup, ako nemate, onda polako crtajte krofnu testom po plehu obloženom pek-papirom. Na kraju prstima malo izjednačite i poravnajte testo.
- Pecite oko 12-15 minuta, pa ostavite da se hlade oko pet minuta pre nego što izvadite krofne.
- Za premaz, pomešajte šećer, cimet i muskatni oraščić. Četkicom namažite krofne otopljeni puterom, pa ih umočite u mešavinu šećera, cimeta i oraščića. Ostavite da se hladi, a ako ih još jednom tako potopite, premaz će biti i hrskav.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Princes krofne