i za obrok i za dezert

Pečene KROFNE S JABUKAMA lepše od najmirisnijeg kolača: Prave se brzo i lako, mekane su, sočne i ukus im je nestvaran

0

Ovakav recept za domaće krofne iz rerne nikad niste probali, a veoma su ukusne i sočne.

Krofne pune slasnih jabuka
Krofne pune slasnih jabukafoto: Nadezhda Nesterova/Shutterstock

Krofne su provereno domaće pecivo za ukusan i bogat doručak ili večeru, a sve su popularnije pečene varijante, u odnosu na krofne pržene u dubokom ulju.

 

Pored toga što su nemasne, krofne iz rerne se pripremaju brže i jednostavnije, a mogao bi da vam se dopadne jedan vrlo poseban recept – za krofne s jabukama!

 

Tako pripremljene krofnice su božanstvenog ukusa i mirisa, izuzetno sočne, a mogu se jesti i kao obrok i kao dezert.

Sastojci:

 

  • 4 šolje brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • 1 ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 ½ kašike mlevenog cimeta
  • (opciono) ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 2 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • ½ gustog jogurta
  • 1 šolja pirea od jabuka
  • 1 ½ šolja svežih rendanih jabuka
  • ¼ otopljenog putera


Za premaz:

 

  • otopljen puter
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • (opciono) malo mlevenog muskatnog oraščića

 

Slatke krofne s pireom od jabuka i rendanim jabukama mogu imati meki ili hrskavi premaz
Slatke krofne s pireom od jabuka i rendanim jabukama mogu imati meki ili hrskavi premazfoto: Photo Spirit/Shutterstock

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 190 stepeni.
  2. U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu, cimet i muskatni orašćić.
  3. U drugoj umutite jaja, pa im dodajte otopljen puter, gust jogurt, šećer i pire od jabuka. Kad promešate, umešajte u to svežu rendanu jabuku.
  4. Dodajte ⅓ mešavine suvih sastojaka u mokru smesu od jaja i jabuka, pa promešajte drvenom varjačom. Dodajte još ⅓ suvih sastojaka, promešajte, pa ubacite i preostalo i ponovo dobro promešajte da se sjedini. Ako smesa nije dovoljna gusta (uzmite u obzir da će jabuke pustitit sok), dodajte još malo brašna.
  5. Kašikom ubacite testo u kesu za zamrzivač kojoj se odsekli ivicu ili u špric za kolače.
  6. Ako imate kalup za krofne, sipajte polako testo u podmazan kalup, ako nemate, onda polako crtajte krofnu testom po plehu obloženom pek-papirom. Na kraju prstima malo izjednačite i poravnajte testo.
  7. Pecite oko 12-15 minuta, pa ostavite da se hlade oko pet minuta pre nego što izvadite krofne.
  8. Za premaz, pomešajte šećer, cimet i muskatni oraščić. Četkicom namažite krofne otopljeni puterom, pa ih umočite u mešavinu šećera, cimeta i oraščića. Ostavite da se hladi, a ako ih još jednom tako potopite, premaz će biti i hrskav.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Princes krofne

 

makonda-tracker