Mančmelou je slatkiš koji osvaja svojom vazdušastom strukturom i ukusom svakoga, zato vam donosimo recept iskusnih sladokusaca!
Mančmelou je jedna od omiljenih poslastica mališanima zbog svoje zanimljive strukture, ali i fenomenlanog ukusa.
Međutim, kako stvari stoje ni odrasli se ne odriču tako lako ovog ukusnog kolača koji vole još od detinjstva.
Ovaj neodoljivi kolač pravi se veoma lako, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca, osvojiće vas pri jednom zalogaju i verujemo da nećete moći da se zaustavite na samo jednom parčetu.
Sastojci za koru:
- 4 žumanceta
- 1/2 čaše od 2 dl šećera
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 čaše mleka
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1 čaša brašna
Sastojci za fil:
- 4 belanceta
- 8 kašika šećera
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade
- malo ulja
Priprema
Najpre počinjemo od kore: umutite žumanca sa šećerom, dodati ulje, mleko, kakao i na kraju polako umešati brasno sa praškom za
pecivo, sve dobro promešati.
Homogenu smesu usuti u prethodno podmazan pleh manjih dimenzija, kod nas je 30x20 cm, i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni celzijusa.
Kada se testo ispeče izručiti preko njega čvrsto umućen fil od belanca i šećera, sve poravnati i vratiti u rernu na temperaturu od 100 stepeni.
Kolac peći još desetak minuta, potom iskljuciti rernu i ostaviti ga u toploj rerni dok se potpuno ne ohladi.
Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja, preliti preko prohladjenog kolača i ostaviti ga da se dobro prohladi u frižideru.
Ovaj kolač se služi hladan pravo iz frižidera, uživajte u mekanom ukusu pravog mančmeloua, prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO:
Punjene dunje - Zaboravljena jela Srbije