sočan & fin

Nikada kremastiji i mekaniji ukus MANČMELOU po bakinom receptu: Neodoljivi kolač koji se TOPI U USTIMA gotov očas posla

0

Mančmelou je slatkiš koji osvaja svojom vazdušastom strukturom i ukusom svakoga, zato vam donosimo recept iskusnih sladokusaca!

Domaći mančmelou
Domaći mančmeloufoto: Photo Contributor/ Dragann/ Shutterstock

Mančmelou je jedna od omiljenih poslastica mališanima zbog svoje zanimljive strukture, ali i fenomenlanog ukusa.

 

Međutim, kako stvari stoje ni odrasli se ne odriču tako lako ovog ukusnog kolača koji vole još od detinjstva.

 

Ovaj neodoljivi kolač pravi se veoma lako, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca, osvojiće vas pri jednom zalogaju i verujemo da nećete moći da se zaustavite na samo jednom parčetu.

 

Sastojci za koru:

 

  • 4 žumanceta
  • 1/2 čaše od 2 dl šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1/2 čaše mleka
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čaša brašna

Sastojci za fil:

 

  • 4 belanceta
  • 8 kašika šećera

 

Sastojci za glazuru:

 

  • 100 g čokolade
  • malo ulja

 

Priprema

 

Najpre počinjemo od kore: umutite žumanca sa šećerom, dodati ulje, mleko, kakao i na kraju polako umešati brasno sa praškom za
pecivo, sve dobro promešati.

 

Homogenu smesu usuti u prethodno podmazan pleh manjih dimenzija, kod nas je 30x20 cm, i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni celzijusa.

 

Pravi izgled neodoljivog mančmeloua
Pravi izgled neodoljivog mančmelouafoto: Aleksandr Ugorenkov / Alamy / Profimedia

Kada se testo ispeče izručiti preko njega čvrsto umućen fil od belanca i šećera, sve poravnati i vratiti u rernu na temperaturu od 100 stepeni.


Kolac peći još desetak minuta, potom iskljuciti rernu i ostaviti ga u toploj rerni dok se potpuno ne ohladi.

Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja, preliti preko prohladjenog kolača i ostaviti ga da se dobro prohladi u frižideru.

 

Ovaj kolač se služi hladan pravo iz frižidera, uživajte u mekanom ukusu pravog mančmeloua, prijatno!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO:

Punjene dunje - Zaboravljena jela Srbije

 

 

 

makonda-tracker