recept

Uživajte u omiljenoj poslastici: Domaći mančmelou koji se topi u ustima

0

Jedan od omiljenih slatkiša jednostavno i lako možete i sami napraviti i oduševiti celu porodicu

foto: profimedia
foto: profimedia

Kako biste napravili domaći mančmelou,  potrebno je da imate devet osnovnih stastojaka i strpljenje, ali krajnji rezultat svakako će vam izmamiti osmeh na licu, piše StvarUkusa.

 

Sastojci

Kora:

5 jaja
šoljica šećera u prahu
1/2 šoljice ulja
šoljica mleka
1,5 šoljica brašna
kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa

Krem:

5 belanaca
8 kašika šećera u prahu

 

Glazura:

100 g čokolade za kuvanje
3 kašike šećera u prahu
80 g margarina

 

Priprema

1. Zagrejte rernu na 175 stepeni. Pleh za pečenje podmažite i pobrašnite. Za koru u brašno stavite prašak za pecivo i kakao, i sve izmešajte. U drugoj posudi izmiksujte žumanca, šećer u prahu i ulje dok ne dobijete mehuriće, a zatim dodajte naizmenično malo mleka pa malo mešavine brašna, praška i kakaa, opet malo mleka… dok sve ne utrošite. Smesu izlijte u pleh i pecite oko 25 minuta. Kad je kora gotova, izvadite je iz rerne i izbodite viljuškom. Smanjite temperaturu na 100 stepeni.

2. Belanca izmutite u čvrst sneg, dodajte šećer i mešajte laganom brzinom. Stavite na koru i vratite u rernu na 25 minuta. Za glazuru na pari mešajte čokoladu i šećer dok se čokolada ne rastopi, potom dodajte margarin i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Ohlađen kolač prelijte glazurom.

Napomena: Ohlađen kolač možete iseći na kocke i tek tad preliti glazurom kako biste dobili mančmelou tortice.

makonda-tracker