fenomenalan

NAJUKUSNIJI JE KAD SE SLUŽI UZ POPODNEVNU KAFU: Sočni i mekani domaći mančmelou (RECEPT)

0

Ukus čokolade i fini kremasti fil čine ovu poslasticu klasikom među kolačima

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Sastojci:

 

  • Kora
  • Žumanaca - 6
  • Šećera - 10 kašika
  • Mleka - 200 ml
  • Ulja - 100 ml
  • Čokoloade u prahu ili kakao - 3 kašike
  • Vanilin šećer - 1 kesica
  • Brašna - 6 kašika
  • Prašak pecivo - 1/2 kesice

 

Fil:

 

  • Belanca - 6
  • Šećera - 20 kašika
  • Vode hladne - 4 kašike
  • Vanilin šećer - 1 kesica


Glazura:

 

  • 150 g menaž - čokolade
  • Vode - 5 kašika
  • Ulja - 5 kašika


Priprema


Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom nikako).

 

Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji.

 

Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite jos malo. U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.

 

Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.

 

 

makonda-tracker