Odmah možete da ih napravite, jer sve sastojke sigurno već imate u kuhinji
Kad se spomenu starinski recepti odmah se setim ruskih kapa, lenje pite, orasnica i mnogih drugih koje nas danas vrate u detinjstvo i čine da se sećamo tih lepih bezbrižnih dana.
Na mesto tih kolača došli su neki novi, moderni, ali često i veoma skupi. Ipak, stare domaćice uspele su da neke recept sačuvaju za pokolenja koja dolaze, a ove oblande su jedan od tih, jednostavnih kolača.
Za njihovu pripremu vam nije potrebno mnogo sastojaka, a budući da se brzo sprema jasno je zašto ga i danas srećemo na mnogim trpezama. Pripremite papir i olovku i zapišite kako da napravite ovu savršenu poslasticu u kojoj će uživati svi, od 2 do 102 godine.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 800 g šećera
- 30 g margarina
- 1 oblande
Priprema:
U mleku skuvajte šećer. Potrebno je dosta dugo kuvati, sve dok ne izvri deo mleka i postane gušće, a onda sklonite sa vatre i dodajte margarin. Izmešajte i ostavite da se malo stegne. Ko voli, može da doda mleveni keks ili orahe, s tim da tada može da ostane i malo ređi fil, jer će mu keks dati dodatnu gustinu.
Kad se prohladi filujte jednu po jednu oblandu i onda stavite u krpu i u frižider da se stegne. Isecite na kockice ili romboide i služite. Prijatno i uživajte.
Bonus video:
Lignje na morski način