Ako ste ljubitelji kombinacije maka i bele čokolade, isprobajte ove ukusne štanglice.
Ako volite kolače s makom ili one s belom čokoladom, nećete pogrešiti ako pripremite ove božanstvene sitne kolače, bilo za slavu, goste ili da se vi počastite.
— Mak u kombinaciji sa belom čokoladom je zaista spektakularan.
Dobićete savršeno izbalansiran ukus koji će vas mamiti da probate još i teško da ćete moći da se zaustavite na jednoj štanglici — kaže food blogerka Lidija Đurić, koja na profilu moje_djakonije objavljuje raznovrsne poslastice na Instagramu.
Jedna od njih jesu i ove savršene štanglice. Ako želite da budu hirurški precizno isečene kao njene, Lidija ima poseban savet.
Štangle od maka i bele čokolade
Sastojci:
- 1 pakovanje korica za Rozen (8 kora, iskoristila sam 7)
Fil:
- 300 g kristal šećera
- 300 ml mleka
- 300 g mlevenog maka (čist mak, bez dodataka u vidu šecera i slično)
- 100 g mlevenog keksa
- 250 g maslaca
Glazura:
- 150 g kvalitetne bele čokolade
- 4 kašike ulja
*Za posnu verziju koristite margarin i crnu čokoladu, ili posnu belu čokoladu.
Priprema:
- U šerpicu nasuti mleko i šećer, ostaviti da provri. Kad provri, dodati mak, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati 3 minuta. Skinuti sa ringle i odmah u vrelo umešati maslac, dobro sjediniti pa dodati i mleveni keks, izmešati.
- Prohladiti nekoliko minuta, da se malo prohladi i zgusne.
- Toplim filom filovati kore, trebaće vam otprilike jedna kutlača po kori.
- Prekriti kolač streč folijom, lepo ušuškati sa svih strana,odozgo staviti dasku ili neku knjigu i ostaviti preko noći u frižideru.
- Sledećeg dana kolač izvaditi iz frižidera, zatim preliti glazurom.
- Na niskoj temperaturi istopiti čokoladu i ulje, malo prohladiti i preliti preko kolača. Ohladiti u frižideru.
Savet plus:
- Ako želite hirurški precizne štanglice, naoružajte se strpljenjem i oštrim sečivom.
- Uz pomoć lenjira izmerite parčad 4x2 cm, skalpelom označite gde ćete spajati linije, stavite male crtice. Prislonite blago lenjir na glazuru, nemojte pritiskati da vam ne ostanu tragovi, pa vucite linije po označenim mestima do 2 mm dubine.
- Kada ste zasekli parčad pređite još jednom skalpelom i isecite ih skroz. Nakon svakog povlačenja skalpel izbrišite ubrusom.
Bonus video
ČOKOLADNI MUS KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA: Najpoznatiji beogradski kuvar podelio svoj recept!