nema greške

Sjajna ideja za brz i zasitan ručak: Sočne RUSKE TEFTELI ĆUFTE u sosu od kisele pavlake (RECEPT)

0

Ako volite mlečni ukus sosa, ovaj predlog izdašnog i slasnog ručka sa mesom sigurno će vam se dopasti

Ćufte u sosu od kisele pavlake
Ćufte u sosu od kisele pavlakefoto: Elena Hramova/Shutterstock

Gotovo da nema kuhinje koja nema svoju varijantu recepta za ćufte, kuglice od faširanog mesa, a danas vam predstavljamo popularne ruske ćuftice nazvane tefteli.

 

One se obično pripremaju u sosu od kisele pavlake, s mnogo začina, a možete ih praviti samo od svinjskog mesa ili pomešati svinjetinu s mlevenom piletinom.

 

Ukus će u svakom slučaju biti fenomenalan, a za pripremu ne treba mnogo vremena.

Ruske tefteli ćuftice u sosu


Sastojci:


Za sos:

 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/4 sitno seckane glavice cnrnog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1/4 šargarepe, rendane
  • 130 ml pilećeg bujona
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice paradajz paste
  • 130 ml kisele pavlake
  • so i biber po ukusu


Za ćufte

 

  • 1 kriška hleba
  • 4-6 kašika mleka
  • 500 g mlevene svinjetine
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • 2 čena belog luka, seckana
  • 1/2 glavica crnog luka, rendana ili seckana
  • 2 kašike jogurta
  • 1 umućeno jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja prezli
  • 4-6 kašika maslinovog ulja

 

Ruske tefteli ćufte prave s pirinčem
Ruske tefteli ćufte prave s pirinčemfoto: anmbph/Shutterstock

Priprema


Za sos

  1. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri, pa dodajte luk i šargarepu i dinstajte oko tri minuta. Pospite brašno peko i promešajte da se sjedini, pa krčkajte jedan minut uz mešanje.
  2. Dodajte bujon malo po malo, uz mešanje, i kuvajte oko dva minuta. Dodajte papriku, seng, kurkumu, sirće i paradajz pastu, promešajte i krčkajte još minut.
  3. Potom dodajte pavlaku, promešajte i zagrejte dok ne proključa, pa smanjite na nisku vatru. Probajte i po potrebi posolite i pobiberite, pa ostavite poklopljeno, a povremeno promešajte dok pravite ćufte.


Za ćufte

  1. Isecite krišku hleba i stavite u manju činiju, pa prelijte mlekom, tek toliko da navlažite hleb. Ostavite da odstoji dok spremite ostale sastojke.
  2. U jednu veliku činiju stavite mleveno meso, pirinač, beli luk, crni luk, jogurt, jaje i začine. Zatim ocedite višak mleka iz onog hleba iz male činije i dodajte hleb u tu mešavinu.
  3. Sve dobro zamesite rukama. Namažite dlanove uljem, pa oblikujte ćufte i potom ih uvaljajte u prezlu.
  4. Pržite ćuftice na srednjoj vatri, u dobro zagrejanom dubokom ulju, svako po tri minuta sa obe strane.
  5. Služite u sos, a po potrebi možete pomešati sve zajedno u tepsiji i zagrejati u rerni na 180 stepeni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Recept za čorbu od povrća malog šefa

 

makonda-tracker