Ako volite mlečni ukus sosa, ovaj predlog izdašnog i slasnog ručka sa mesom sigurno će vam se dopasti
Gotovo da nema kuhinje koja nema svoju varijantu recepta za ćufte, kuglice od faširanog mesa, a danas vam predstavljamo popularne ruske ćuftice nazvane tefteli.
One se obično pripremaju u sosu od kisele pavlake, s mnogo začina, a možete ih praviti samo od svinjskog mesa ili pomešati svinjetinu s mlevenom piletinom.
Ukus će u svakom slučaju biti fenomenalan, a za pripremu ne treba mnogo vremena.
Ruske tefteli ćuftice u sosu
Sastojci:
Za sos:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/4 sitno seckane glavice cnrnog luka
- 1 kašika brašna
- 1/4 šargarepe, rendane
- 130 ml pilećeg bujona
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice senfa
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 2 kašičice paradajz paste
- 130 ml kisele pavlake
- so i biber po ukusu
Za ćufte
- 1 kriška hleba
- 4-6 kašika mleka
- 500 g mlevene svinjetine
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 2 čena belog luka, seckana
- 1/2 glavica crnog luka, rendana ili seckana
- 2 kašike jogurta
- 1 umućeno jaje
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja prezli
- 4-6 kašika maslinovog ulja
Priprema
Za sos
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri, pa dodajte luk i šargarepu i dinstajte oko tri minuta. Pospite brašno peko i promešajte da se sjedini, pa krčkajte jedan minut uz mešanje.
- Dodajte bujon malo po malo, uz mešanje, i kuvajte oko dva minuta. Dodajte papriku, seng, kurkumu, sirće i paradajz pastu, promešajte i krčkajte još minut.
- Potom dodajte pavlaku, promešajte i zagrejte dok ne proključa, pa smanjite na nisku vatru. Probajte i po potrebi posolite i pobiberite, pa ostavite poklopljeno, a povremeno promešajte dok pravite ćufte.
Za ćufte
- Isecite krišku hleba i stavite u manju činiju, pa prelijte mlekom, tek toliko da navlažite hleb. Ostavite da odstoji dok spremite ostale sastojke.
- U jednu veliku činiju stavite mleveno meso, pirinač, beli luk, crni luk, jogurt, jaje i začine. Zatim ocedite višak mleka iz onog hleba iz male činije i dodajte hleb u tu mešavinu.
- Sve dobro zamesite rukama. Namažite dlanove uljem, pa oblikujte ćufte i potom ih uvaljajte u prezlu.
- Pržite ćuftice na srednjoj vatri, u dobro zagrejanom dubokom ulju, svako po tri minuta sa obe strane.
- Služite u sos, a po potrebi možete pomešati sve zajedno u tepsiji i zagrejati u rerni na 180 stepeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Recept za čorbu od povrća malog šefa