Ako vam treba ideja za rođendansku tortu ili raskošni slatkiš za neku drugu važnu priliku, predstavljamo vam fenomenalan recept
Gabon torta odlično je poznata ljubiteljima čokoladnog ukusa, a ova izdašna i bogata torta priprema se vrlo jednostavno.
Da bi bila zaista raskošna, najbolje je napraviti verziju sa četiri kore, a ukoliko pažljivo pratite svaki korak – rezultat će biti fenomenalan slatkiš punog ukusa.
Orahe slobodno zamenite lešnicima, a pred nego što slomite jaja, obavezno pripremite posude da odmah rasporedite belanca u četiri posude za kore.
Kako se pravi gabon torta?
Sastojci
Za fil:
- 16 žumanaca
- 130 g margarina
- 250 g maslaca
- 250 g čokolade za kuvanje
- 250 g šećera u prahu
Za kore:
(podelite na četiri dela sledeće)
- 10 kašika od fila
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 300 g mlevenih oraha
Za preliv:
- 100 čokolade
- 120 ml slatke pavlake
Priprema
- Za fil, umutite mikserom penasto margarin i maslac, pa u to sipajte šećer u prahu i mutite još neko vreme.
- Zatim dodajte žumanca. (Dok lomite jaja, odmah delite belanca za kasnije u četiri posude, dakle u četiri čaše po četiri belanceta za četiri kore.)
- Otopite čokoladu za kuvanje, pa sipajte u fil i mutite još tri minuta.
- Za koru, odmerite četvrtinu od navedenih sastojaka za četiri kore, dakle: 4 belanceta, 4 kašike šećera, 2,5 kašike pripremljenog fila, 75 g mlevenih oraha. Umutite belanca u čvrst sneg, pa im dodajte šećer i mutite još malo.
- Dodajte orahe i fil, pa nežno mešajte da smesa ne splasne.
- Pažljivo prebacite u kalup za torte, prethodno obložen pek-papirom. Pecite svaku koru oko 15 minuta, na 180 stepeni.
- Kada se ohlade, ređajte kora-fil-kora-fil dok ne utrošite materijal.
- Za glazuru, zagrejte slatku pavlaku, pa sklonite s ringle, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte na srednjoj vatri dok se ne istopi. Ostavite da se malko prohladi, pa prelijte tortu.
- Po želji možete ukrasiti mlevenim orasima, rendanom čokoladom, šarenim mrvicama...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Napoleon torta