eksplozija ukusa

Lepša od REFORME, sočna i mekana: Najbolji starinski recept za čokoladnu GABON TORTU

0

Ako vam treba ideja za rođendansku tortu ili raskošni slatkiš za neku drugu važnu priliku, predstavljamo vam fenomenalan recept

Čokoladna gabon torta (ilustracija)
Čokoladna gabon torta (ilustracija)foto: nelea33/Shutterstock

Gabon torta odlično je poznata ljubiteljima čokoladnog ukusa, a ova izdašna i bogata torta priprema se vrlo jednostavno.


Da bi bila zaista raskošna, najbolje je napraviti verziju sa četiri kore, a ukoliko pažljivo pratite svaki korak – rezultat će biti fenomenalan slatkiš punog ukusa.


Orahe slobodno zamenite lešnicima, a pred nego što slomite jaja, obavezno pripremite posude da odmah rasporedite belanca u četiri posude za kore.

Kako se pravi gabon torta?

 

Sastojci

 

Za fil:

 

  • 16 žumanaca
  • 130 g margarina
  • 250 g maslaca
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 250 g šećera u prahu


Za kore:

(podelite na četiri dela sledeće)

  • 10 kašika od fila
  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha


Za preliv:

 

  • 100 čokolade
  • 120 ml slatke pavlake

 

Umesto čokoladne glazure možete posuti tortu i kakao prahom
Umesto čokoladne glazure možete posuti tortu i kakao prahomfoto: Shuterstock/Irina Goleva

Priprema

  1. Za fil, umutite mikserom penasto margarin i maslac, pa u to sipajte šećer u prahu i mutite još neko vreme.
  2. Zatim dodajte žumanca. (Dok lomite jaja, odmah delite belanca za kasnije u četiri posude, dakle u četiri čaše po četiri belanceta za četiri kore.)
  3. Otopite čokoladu za kuvanje, pa sipajte u fil i mutite još tri minuta.
  4. Za koru, odmerite četvrtinu od navedenih sastojaka za četiri kore, dakle: 4 belanceta, 4 kašike šećera, 2,5 kašike pripremljenog fila, 75 g mlevenih oraha. Umutite belanca u čvrst sneg, pa im dodajte šećer i mutite još malo.
  5. Dodajte orahe i fil, pa nežno mešajte da smesa ne splasne.
  6. Pažljivo prebacite u kalup za torte, prethodno obložen pek-papirom. Pecite svaku koru oko 15 minuta, na 180 stepeni.
  7. Kada se ohlade, ređajte kora-fil-kora-fil dok ne utrošite materijal.
  8. Za glazuru, zagrejte slatku pavlaku, pa sklonite s ringle, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte na srednjoj vatri dok se ne istopi. Ostavite da se malko prohladi, pa prelijte tortu.
  9. Po želji možete ukrasiti mlevenim orasima, rendanom čokoladom, šarenim mrvicama...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Napoleon torta

 

makonda-tracker