Svakoj domaćici se nakada omaklo previše soli, čilija ili šećera, ali nije smak sveta - evo rešenja
Koliko puta vam se desilo da u jelo stavite više soli nego što je potrebno? Ista greška može da se napravi i sa drugim začinima, ali to ne znači da jelo mora da završi u kanti za smeće.
Postoje brojni načini da se ublaži presoljeni, previše slatko ili ljuto jelo, a mi vam otrkivamo trikove koji mogu da "izvade stvar". Sigurni smo da će vam u nekom trenutku ovi saveti koristiti, pa ih obavezno negde zapišite ili zapamtite.
Šta uraditi ako je jelo preslano?
Ukoliko ste jelo presolili dodajte u njega malo soka od limuna ili sirće. Budite oprezni da se ne bi osećala kiselina previše, probajte, pa dodajte još malo i tako postepeno.
Osim ovog trika može pomoći i dodavanje šećera, meda ili javorovog sirupa.
Šta ako je jelo preslatko?
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, naseckano sveže začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espreso za slatka jela.
Jelo možete da spasite i tako što ćete mu dodati malo gorkog kakaa, ali budite obazrivi, da ne preterate i dobijete kontra efekat.
Šta ako je jelo previše ljuto?
Ako se desi da ste u jelo stavili previše paprike ili čilija i ne možete da ga jedete jer je ljuto, pokušajte stvar da popravite tako što ćete mu dodati neku kiselu namirnicu, poput limuna, sirćeta ili paradajz pelata.
Takođe, maslac od kikirikija ili pasta od sezama takođe će umanjiti jačinu jela, a možda vas ugodno iznenade i novi ukusi koje ćete dobiti. I obično kravlje mleko može pomoći u tome da jelo bude blažeg ukusa. Sir, kisela pavlaka ili pavlaka za kuvanje daju isti efekat.
Probajte, ako je već jelo upropašćeno sigurno ne može da bude gore.
Bonus video:
Trikovi za kuvanje i serviranje jela