Ako slavite slavu ovo žito se mora naći na vašoj slavskoj trpezi
Mnoge porodice u Srbiji su sačuvale običaj slavljenja slave. Za neke to je prilika da okupe svoje mnogobrojne prijatelje i porodicu, za druge način da s bogatom trpezom provedu nekoliko sati sa najdražima, a svima je jedno zajedničko - žito, pogača i sveća se moraju naći na slavskom stolu.
Bez obzira da li slavu slavite za 2,3 ljudi ili za 20, 30 gostiju važno je da spremite ono što se oduvek smatralo glavnim simbolima slave. Među njima je žito, a mi vam danas donosimo recept za ono najlepše.
Mnoge domaćice ga zovu "žito sa tri tajne", a mi vam otkrivamo kako da ga pripremite.
Potrebno je:
- 500 g pšenice belije
- 400 g kristal šećera
- 400 g mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
Priprema:
Pšenicu očistiti i dobro oprati, pa staviti da u vodi stoji preko noći. Potom je još isprati dobro i staviti da se kuva. Potrebno je više sati kuvati, a ako imate ekspres lonac, to će ubrzati proces.
Kada se skuva ostaviti ej da se ohladi, pa je procedite. Važno je da je ne ispirate (to je prva tajna). Zatim se samelje na mašini za meso, nikako mnogo sitno (to je druga tajna).
Zatim toj smesi dodajte šećer i orahe, vanilin šećer i malo muskantnog oraha. Sve lepo izmešajte, najbolje rukama (to je treća tajna). Stavite ga u činiju i spremno je za nošenje u crkvu, a potom služenje gostima na dan slave.
Bonus video:
Lignje na morski način