njam

Predlog BOŽIĆNOG MENIJA za 7. januar: Predjelo, čorba, glavno jelo i salata za radostan praznik

0

Božić je vreme za porodicu i dobru hranu, pa svi pripremaju poseban ručak za taj dan.

Šta će vam se naći na trpezi 7. januara?
Šta će vam se naći na trpezi 7. januara? foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Božićni ručak je pravo vreme za uživanje za celu porodicu. Pogledajte predlog trpeze za ovaj porodični praznik. Tu su recepti za predjelo, čorbu, glavno jelo i salatu. 

 

PREDJELO - SLANE BAJADERE 

 

SASTOJCI

 

  • pileće belo meso - 500g
  • šunka - 300g
  • kačkavalj - 300g
  • marinirani šampinjoni - 200g
  • jaja - 5 komada
  • kisela pavlaka - 200g 
  • ulje - jedna kašika
  • brašno - dve kašike
  • prašak za pecivo - jedna kašika
  • mešavina začina

 

PRIPREMA

 

Za počeak meso obariti u posoljenoj vodi, ocediti od tečnosti, ohladite i jako sitno iseckajte. Šunku iseckajte na rezance, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šampinjone iseći na listiće.


Tepsiju za pečenje dimenzija približno 30x20cm nauljiti i posuti brašnom. Barenim i iseckanim mesom prekriti dno tepsije, posuti šampinjonima i preko složiti šunku i na kraju rendani kačkavalj.

 

Umutiti jaja i pavlaku, dodati kašiku brašna, prašak za pecivo i mešavinu začina po ukusu. Umućenu masu preliti preko sadržaja u tepsiji. Preko staviti aluminijumsku foliju. Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C 30 minuta, a zatim skinuti foliju i peći još 15 minuta.


Ostaviti je da se skroz ohladi, poželjno je i u frižideru, kako bi se mogli seći lepi parčići.

 

PILEĆA ČORBA

 

Pileća čorba je dobra ideja za dane oko Nove Godine
Pileća čorba je dobra ideja za dane oko Nove Godinefoto: Oksana Mizina/Shutterstock

SASTOJCI 

 

  • pileća prsa bez kostiju   - 200 grama 
  • list kelja -  350 grama
  • celer - 3 stabljike 
  • šargarepa - 2-3 komada
  • šampinjoni - 500 grama
  • beli luk - pet čenova
  • seckani luk - jedna šolja
  • pileći temeljac - 8 šolja
  • maslinovo ulje - dve kašike 
  • majčina dušica - 4 grančice
  • lovorov list - dva komada
  • so, biber, slatka začinska paprika - po ukusu

 

PRIPREMA

 

Prvo sipajte maslinovo ulje u pileći temeljac, a onda ostavite malo da se zagreje na laganoj vatri.  Sad dodajte celer, šampinjone, šargarepu i luk, posle čega je potrebno da par minuta kuvate i mešate.

 

Nakon toga dodajte i lovorov list, majčinu dušicu, piletinu i začine. Kuvajte  nekih 30-ak minuta, a onda dodajte kelj, pa kuvajte još nekoliko minuta.

 

I za kraj samo Izvadite supe majčinu dušicu i lovorov list.

 

SALATA - KREMASTI KUPUS 

 

SASTOJCI 

 

  • svež kupus - 600 g
  • kuvana jaja - 3 komada
  • kačkavalj - 300 g
  • mladi luk - jedan komad
  • beli luka - 4 čena
  • majonez - tri kašike
  • so, biber, začini - po ukusu

 

PRIPREMA

 

Prvo izrendajte i posolite kupus, a onda izrendajte i kuvana jaja sa kačkavaljem.

 

Iseckajte beli i crni luk, a onda sve pomešajte i začinite, a na kraju dodajte i majonez.

 

GLAVNO JELO - PEČENJE

 

Mnogi će tokom novogodišnji praznika na meniju imati pečenje
Mnogi će tokom novogodišnji praznika na meniju imati pečenje foto: Slawomir Fajer/Shutterstock

SASTOJCI 

 

  • svinjska plećka sa kožicom - oko 3 kilograma
  • so - tri kašike 
  • biber - dve kašike
  • Maslinovo ulje

 

PRIPREMA

 

Prvo ubrusom dobro istapkajte meso da se osuši što bolje. Preporuka je i da svinjsku plećku tokom noći ostavite u frižideru i to nepokrivenu, jer na taj način frižider bolje izvlači vlagu iz mesa. Ako nemate vremena da ostavte tokom cele noći, ostavite barem sat ili dva, pošto će i to isušiti plećku barem malo. 

 

Neophodno je da rernu zagrejte na 220 stepeni, a da svinjetinu začinite sa strane gde se ne nalazi kožica, pospete jednom kašikom soli i pobiberite.

 

Posle toga okrenite meso, kožicu zarežite po vašoj želji i lepo premažite maslinovim uljem.

 

Ovaj proces se zove masaža mesa, a imajte na umu da bi trebalo da posolite svaki deo mesa i to tako što ćete utrljavati rukama.

 

Sad možete da stavite meso u pleh, a onda sipajte malo vode okolo i smanjite rernu na 160 stepeni.

 

Pecite nekih 150 minuta, ali ne odjednom. Prvo pecite sat i po vremena, a onda proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, sipajte još jedan deci.

 

A onda pecite meso još 60 minuta, pa rernu pojačajte na 240 stepeni i onda ostavite još 30 minuta.

 

Pečeno meso izvadite iz rerne, pokrijte folijom i ostavite nekih 20-ak minuta.

 

Prijatno! 

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker