Ako tragate za tortom koja se ne peče, a kremasta je i preukusna ovo je pravi recept za vas
Praznici nam se polako približavaju, a s njima i pitanje šta će se naći na bogatoj trpezi. Uz slane zalogajčiće i omiljeno piće podrazumeva se da se mora razmišljati i o tome šta ćemo slatko pojesti kada se završi novogodišnja večera.
Tada na scenu često stupaju slatkiši, a najbolji su naravno oni koji su napravljeni u našoj kuhinji. Ipak, obaveza je tada obično mnogo, a vremena malo.
Zbog toga često tragamo za tortom koja se brzo pravi, nije mnogo komplikovana, a veoma je ukusna. I kad pomislite da je nemoguće uskaditi sve ovo pojavi se torta od višanja koja se pravi za tili čas, bez pečenja, a toliko je ukusna da za sutra neće ostati ni jedno jedino parče.
Potrebno je:
- 400 g čokoladnog keksa
- 200 ml mleka
- 120 g šlaga s ukusom vanile
- litar i po mleka
- 100 g čokoladnog namaza (Nutela ili slično)
- 200 g višanja
Za glazuru:
- 100 ml mleka
- 50 g putera
- 50 g kakaoa
- 50 g šećera
Priprema:
Keks umačite u mleko i poređajte ceo red u pleh u koji ćete slagati tortu. Potom umutite šlag sa mlekom ili kiselom vodom, pa ga podelite na tri dela.
Prvom delu dodajte čokoladni krem i lagano izmešajte, pa ga sipajte u pleh preko keksa. Zatim poređajte višnje, pa beli fil. Potom ponovo keks umočen u mleko, pa crni fil, pa višnje, pa beli fil.
Odozgo treba da bude keks, s tim da ćete preko njega staviti glazuru od čokolade i ostalih gore navedenih sastojaka. Za ovu tortu je važno da je ostavite da se dobro ohladi u frižideru i da je nakon služenja vratite, jer šlag brzo popusti i ona postane mekana. Odozgo preko čokolade možete da stavite i voće ili kocke čokode, po ukusu i želji.
Bonus video:
Lignje na mornarski način