prste da poližeš

NAJLEPŠA novogodišnja MARKIZA TORTA: Pravi se bez jaja i pečenja, a predstavlja KRALJICU svake svečane trpeze

0

Jednostavna, a toliko kremasta da teško da će neko parče ostati za sutra 

RECEPT ZA TORTU MARKIZA
RECEPT ZA TORTU MARKIZA foto: Shutterstock / Alexandr Gostev

Godinama jedna od omiljenih poslastica u svakom domu uoči praznika svakako je Markiza torta. Ona se brzo sprema, jednostavna je za pripremu, a kremasta tekstura je čini omiljenim slatkišem svih članova porodice. 

 

Ukoliko i vi ne želite da izgubite mnogo vremena oko pripreme novogodišnje trpeze ovat torta bi mogla da budede pun pogodak. 

 

Evo šta vam je potrebno da napravite najlepšu novogodišnju tortu i kako to da uradite tako da će svi tražiti parče više .

 

Potrebno je:

 

  • 300 g piškota
  • 200 ml mleka

 

Za fil:

 

  • 600 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 400 g krem sira (može i maskaropone)
  • 100 g nutele
  • brusnice
  • nana

 

Priprema:

 

U jednoj posudi umutite slatku pavlaku, a u drugoj krem sir sa šećerom u prahu i vanilom. Špatulom sve spojiite i izmešajte, pa podelite na dva dela.

 

U jedan deo sipajte nutelu ili bilo koji drugi crni krem, pa izmešajte, a potom njime napunite špric za dekoraciju kolača. 

 

U okrugli pleh, najbolje onaj sa obručom poređajte điškote u krug. Umočite svaku u mleko. Potom sipajte beli deo, pa crni fil, pa opet beli, pa crni. Sve ponovite, samo sada počnite sa crnim filom u krug preko belog.

 

Tako uradite dok ne potrošite, a poslednji sloj treba da bude čokoladni ceo i poravnajte. Odozgo dekorišite po želji. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Recept za prave starinske salčiće

 

makonda-tracker