Recepti

Ko je jednom proba neće moći da prestane da je pravi: NORVEŠKA torta koja se TOPI u ustima

0

Preukusna kremasta torta koju ćete obožavati. 

Norveška torta
Norveška tortafoto: Nina Firsova / Shutterstock

Bliži se božić, a sa njim i božićna trpeza. Ako vam je dosta tradicionalnih torti i kolača pogledajte recept za ovu kremastu Norvešku tortu.

 

Ako ste ljubitelj puslica i kremastih slatkiša ovo je prava torta za vas. 

 

Potrebno je: 

  • 5 jaja
  • 370gr šećera
  • 8gr vanilinog šećera
  • 25gr nišeste
  • 400ml mleka
  • 170gr putera
  • 150gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100gr seckanog badema
  • 200ml slatke pavlake
  • 24x36 pleh

 

 

Priprema 

Fil

U metalnu posudu ručno umutiti 70gr šećera, jaje i vanillin šećer, zati8mj postepeno dodati nišestu i pomešati. U tu smesu doliti 350ml mleka, staviti na laganu vatru i mešati dok se fil ne skuva. 

 

Kada se fil stegne, pomeriti ga sa vatre, dodati 70gr putera i sve to pomešati. Fil zatim preručiti u drugu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

 

Smesa kore 1

100gr putera sobne temperature umutiti mikserom sa 100gr šećera. Potom dodati 4 žumanca (belance sačuvati za drugu koru) i nastaviti sa mešanjem dok se ne sjedini. Dodati 50ml mleka u smesu i nastaviti sa mešanjem. Kada se sve to sjedini postepeno ubacivati brašno i mešati ručno dok se ne sjedini.

 

Kremasta norveška torta
Kremasta norveška tortafoto: Zafer Yetim / Shutterstock

 

Smesa kore 2

4 belanca i prstohvat soli staviti u odvojenu posudu i mutiti mikserom dok se ne napravi sneg. Dodati 200gr šećera i nastaviti sa mešanjem.

 

Prekriti pleh dimenzija 24x36 papirom za pečenje i smesu kore 1 ravnomerno rasporediti, zatim preko toga staviti smesu kore 2 i zazvući je tako da prekrije smesu kore 1 tako da dobijete jednu deblju koru.

 

Po vrhu posuti seckane bademe i staviti da se peče na 170 stepeni 35 minuta. Kada se kora ispeče, podeliti je na dva dela po širini tako da dobijete dve kore. 

 

 

Prethodno ohladjeni fil umutiti mikserom da dobije strukturu nalik pudingu. U odvojenoj posudi umititi slatku pavlaku i dodati je u fil pa mikserom sve to promešati.

 

Tortu slagati po principu kora - fil - kora. Zbog šarenih badema i kore koje su u dve boje ovoj torti nije potrebno dekorisanje. 

 

Recept za ovu preukusnu tortu možete pogledati na YouTube kanalu "The Best Recipes".

 

BONUS VIDEO

Slana torta od krekera

 

 

 

 

makonda-tracker