njami, preukusno

SELJAČKA PITA sa sirom i kajmakom: Jednom kad je probate zaboravićete na sve koje ste do sada probali (RECEPT)

0

Savršen doručak za tili čas koji se jede u dahu 

foto: nada54/Shutterstock
foto: nada54/Shutterstock

Ukoliko volite domaće pite i želite da svojoj porodici napravite ukusne obroke od vrhunskih sastojaka ova pita će vas oduševiti.

 

Naše bake su dobro znale kako da naprave ukusnu pikanteriju, a evo kako i vi to možete uraditi. 

 

Prava seljačka pita pravi se od jednostavnih sastojaka po sledećem receptu.

 

Potrebno:

 

  • 10 kora za pitu
  • 2 belanca
  • 200 ml ( šolja ) brašna
  • 350 ml jogurta
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica soli

 

Fil:

 

  • 300 g slanog i jakog sira
  • 100 gr kajmaka
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica soli
  • i još 2 kašike pavlake ili jogurta ako je sir suvlji
  • 1 jaje

 

SELJAČKA PITA SA SRIOM I KAJMAKOM
SELJAČKA PITA SA SRIOM I KAJMAKOMfoto: Eat and Shine/YouTube Printscreen

 

Priprema:

 

U posudi umutiti belanca viljuškom, pa dodati ulje, jogurt, so i brašno, pa sve sjediniti da nema grudvica. Podeliti 10 kora na dva puta po pet komada, a umućenu smesu na dva dela.

 

Jednom polovinom smese premazati svih 5 kora i naslagati jednu na drugu. Umutiti sir, kajmak, žumanca i so ( po potrebi pavlake ), pa i drugu smesu podeliti na dva dela.

 

Rasporediti pola smese sa sirom na petu koru pa uviti u rolat užu stranu. Staviti u pouljen pleh. Tako uraditi i sa preostalih 5 kora i polovinama smesa za premazivanje i filovanje.

 

Napomena:

 

Kada budete premazivali kore ostavite jednu kašiku tog premaza za kraj. Tu dodajte jedno jaje, izmutite i premažite pitu na kraju. Pecite na 200 stepeni dok fino ne porumeni.

 

Zlatiborska pita se može poslužiti kao večera, doručak, hladno ili toplo predjelo. Kako god da se odlučite fantastična je!

 

Bonus video:

 

Šta su popeci?

 

makonda-tracker