paleo ishrana

Sočne KROFNICE bez brašna i šećera: Nemasno i mekano pecivo IZ RERNE koje ćete spremiti za tren oka

0

Paleo dijeta jedna je od najpopularnijih na svetu, a čak i ako se ne hranite po njenim principima – paleo recepti su nešto što svako treba da proba!

Krogne posute šećerom u prahu, pečene u rerni, bez brašna i šećera
Krogne posute šećerom u prahu, pečene u rerni, bez brašna i šećerafoto: Happy_food_photo, Shutterstock

Krofne iz rerne, za koje se ne koriste belo pšenično brašno i šećer, spadaju u omiljene kulinarske trendove na društvenim mrežama proteklih godina. Recepata za domaće krofne koje se ne prže u dubokom ulju je mnogo, a teško da ćete naći popularnije i ukusnije od slasnih paleo krofnica.


Smesa potrebna za ove sočne krofnice pravi se očas posla, a najvažnije je da postignete konzistenciju testa od kog možete oblikovati loptice, ali je i dalje veoma mekano.


Da bi vam krofne bile posebno vazdušaste, preporučuje se da se sastojci umute uz pomoć miksera, najpre na velikoj brzini, a posle dodavanja kokosovog brašna i mlevenih badema sporijim mućenjem. Ali čak i ako odlučite mutite žicom, sigurno će vas oduševiti rezultat!

Paleo krofne bez brašna i šećera


Sastojci:

 

  • 2 cela jajeta
  • 180 g krem-sira
  • 80 g kokosovog brašna
  • 80 g bademovog brašna (samleven blanširani badem)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 10 g eritritola (možete zameniti šećerom ako želite i ako niste na paleo dijeti)
  • (opciono) 1 kašičica ekstrakta vanile
  • rendana kora jednog limuna
  • prstohvat soli
  • ulje po potrebi (najbolje otopljeno kokosovo ulje)


Priprema

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh za pečenje obložite pek-papirom.
  2. U dubljoj činiji pomešajte umućena jaja sa krem-sirom i rendanom korom limuna, pa ubacite eritritol. Ako smete da konzumirate šećer i želite da iskoristite njega, dovoljna je jedna puna kašika. Mešajte sve dok ne dobijete finu, glatku smesu.
  3. Dodajte kokosovo i bademovo brašno, kesicu praška za pecivo i malo soli, pa sve dobro promešajte. U slučaju da je testo premekano, slobodno dodajte još malo bademovog brašna, odnosno mlevenih badema. Ostavite da odstoji 15 minuta.
  4. Sipajte ulje u čašu, pa umočite kašiku u njega i tom kašikom vadite male količine smese. Oblikujte loptice i ređajte ih po plehu. Pazite da ne budu preblizu jedna drugoj kako se ne bi zalepile prilikom pečenja.
  5. Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnožutu nijansu.
  6. Kad se krofnice prohlade, po želi ih pospite šećerom u prahu ili prelijte po želji, a najlepše su topljenom crnom čokoladom.

 

BONUS VIDEO

Krofne sa rupom na sredini

 

makonda-tracker