superslasne

Tajni sastojak ih čini mekšim od pamuka: Najsočnije KIFLICE koje danima ostaju sveže savršene i za slavu i za doručak

0

Čime god da ih filujete (pa čak i ako ih jedete prazne), ove kiflice ulepšaće vam dan božanstvenim ukusom 

'Pamučne' kiflice sa sastojcima koji im produžavaju rok i pružaju mekanost
"Pamučne" kiflice sa sastojcima koji im produžavaju rok i pružaju mekanostfoto: Bobica10/Shutterstock

Domaće kiflice spadaju u omiljeno pecivo za doručak, a ako je još punjeno sirom, spanaćem, ajvarom, pečurkama... čeka vas obrok za pamćenje!

 

Kiflice su popularan izbor i za slavsku trpezu, kada se obično pripremaju prazne, a imajte u vidu da je ovo mrsni recept, prikladniji za slave posle Božića, odnosno nakon Božićnog posta.

 

Njihova tajna je jedan poseban sastojak – kisela pavlaka, koja daje testu mekanost i lepo povezuje ostale delove recepta, a ukus će biti veličanstven.

Domaće kiflice sa kiselom pavlakom

 

Mekane domaće slane kiflice
Mekane domaće slane kiflicefoto: Shutterstock/Vesna Markovic

Sastojci:

 

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli (još po ukusu)
  • 1 kašičica šećera
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 500 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 cela jajeta


Priprema

 

  1. Razmutite kvasac u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i malo brašna i ostavite na deset minuta.
  2. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, zatim so, pa sipajte mleko uz mešanje i, na kraju, kiselu pavlaku i ulje.
  3. Mesite rukom dok ne dobijete kompaktno testo, pa pokrijte krpom i ostavite da nadođe dok se testo ne udvostruči.
  4. Ponovo premesite, pa oblikujte u loptu i razvucite testo oklagijom.
  5. Secite na trouglove, pa mažite otopljenim margarinom, posolite još po ukusu, pa filujte po želji: ajvarom, sirom, spanaćem... Rolajte u kiflice.
  6. Ređajte kiflice po pek-papiru, pa ostavite da odstoji još 15-ak minuta.
  7. Umutite jaja i njima premažite kiflice (po želji možete posuti semenke lana, susama, kima...).
  8. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok kiflice ne porumene.

BONUS VIDEO

Kiflice od prhkog testa sa višnjama

 

makonda-tracker