Domaći hleb se sprema veoma lako, a predstavlja užitak za celu porodicu.
Baka sprema hleb, a vi već u drugoj sobi osećate njegov neodoljiv miris i trčite u kuhinju da ptate kada će biti gotov.
Naravno, ne uzimate nož da ga isečete, već ga odmah, onako još vrućeg, kidate rukama.
Slične scene su mnogi od nas doživeli više puta u detinjstvu i danas predtavljaju lepe uspomene.
Ako poželite da se makar na trenutak vratite u detinjstvo, recept za domaći hleb je izuzetno lagan. I još uvek miriše isto.
SASTOJCI
- brašno - oko 800 grama
- mlaka voda - 500 - 600 ml
- svež kvasc - jedna kockica
- so - dve male kašike
- šecer - jedna kašika
PRIPREMA
Prvo bi trebalo da prosejete brašno i da ga stavite u posudu u kojoj ćete ga mešati. Negde na sredini brašna ubacite izmrvljeni kvasac, a onda i so i šećer.
Sad sipajte mlaku vodu i zamesite testo, ali imajte na umu da bi testo trebalo da bude mekano. Nkon toga ostavite da odstoji malo, a onda ponovite radnju. Promešajte, pa opet ostavite.
Onda još jednom premesite, pa posle toga možete da ga stavite u pleh. Naravno, prethodno podmažite pleh.
Uzmite viljušku ili manji nož, da na vrhu testa na nekoliko mesto izbodete isto.
Kad se rerna zagreje ubacite unutra na temperauru od 220 stepeni. Kad hleb izvadite iz rerne, malo ga poprskajte vodom i ostavite nekoliko minuta da odstoji umotan u kuhinjsku krpu.
Bonus video: