FRANCUSKA PIZA

Ono što je za Italijane pica za Francuze je KIŠ LOREN: Recept za megaukusno jelo sa slaninom koje se topi u ustima

0

Kiš loren je specijalitet iz francuske kuhinje, koji je neverovatno ukusan, a priprema se veoma prosto.

Kiš loren
Kiš loren foto: Slawomir Fajer Shutterstock

Kiš loren je jedan od zaštitnih znakova francuske kuhinje i veoma lako ga možete pripremiti u vašem domu.

 

U pitanju je francuska pita koja je ime dobila po jednoj pokrajini u ovoj zemlji koja se zove Loren.

 

Glavna caka dobrog ukusa ove poslastice je u hrskavoj slanini, a u svetu kulinarstva za ovu poslasticu kažu da za Francuze predstavlja isto što i pica za Italijane.

 

Imajte na umu, da isto kao kad je pica u pitanju, možete dodati različite sastojke po vašem ukusu, a mi vam sad predstavljamo recept za osnovnu verziju. Da ne kažemo baš kiš loern kaprićozu, ali jasno vam je na šta mislimo.

 

SASTOJCI

 

Testo

 

  • Brašno - 200g
  • Hladan margarin - 100g
  • So - pola male kašike
  • Hladna voda - 4 kašike

 

Nadev

 

  • Dimljena slanina - 175g
  • Trapist sir - 125g
  • Jaja - 3 kom
  • Suvi začin
  • Biber - pola male kašike
  • Peršunov list - dve kašike
  • Pavlake za kuvanje - 125g

 

PRIPREMA

 

Prvo je nephodno napraviti testo. Počinjemo tako što u jednu veću posudu stavimo so i brašno. Zatim dobro ohlađeni margarin iseckajte na listiće i onda ga ugnječite i pomešajte sa brašnom. Nakon toga sipajte hladnu vodu i umesite dovoljno da se se testo poveže sa celom smesom. Preporuka je da ne mešate dugo, pošto će testo tako biti hrskavije. Kad sve to završite, od testa napravite okruglu smesu, pa ga na foliji stavite u frižider nekih 45 do 60 minuta.

 

Dok se testo hladi, uzmite okrugli kalup za tart i premažite ga margarinom. Kad izvadite testo iz frižidera, oklagijom od smese napravite da bude kružnog oblika. Zatim namotajte testo na oklagiju i smestite ga u kalup, pa postavite testo i oko oboda, da bude visine između tri i pet cm. Testo probušite viljuškom na nekoliko mesta.

 

Prekrijte testo pek papirom, a onda preko njega stavite pasulj ili pirinač. To je neophodno da testo ne bi gubilo oblik dok se peče. Deset minuta pre nego što ćete ga ubaciti, upalite rernu na 220 stepeni i ostavite je 10-ak minuta da se zagreje.

 

U jednom trenutku ga izvadite iz rerne, pomerite papir na kome stoji pasulj i onda vratite da se peče još 10-ak minuta.

 

Kad izvadite testo, smanjite temperaturu u rerni na 180 stepeni. A sad da pređemo na nadev koji, kako biste uštedeli vreme, možete početi spremati još dok se testo peče u rerni.

 

Slaninu prvo naseckajte na sitne komadiće, a onda je ispržite na srednjoj vatri nekih 10-ak minuta, sve dok ne postane hrskava. Jedan papirni ubrus postavite na tanjir, a zatim na njega stavite slaninu kako bi se ocedila od masnoće.

 

Zatim u jednu veću posudu ubacite razbijena jaja, dodajte začine po vašem ukusu i umutite. Imajte na umu da je slanina slana sama po sebi, pa nemojte preterivati sa drugim slanim začinima. Kad dodate pavlaku za kuvanje sve to lepo promešajte.

 

Nakon toga se vraćamo na testo. Izvadite ga iz frižidera, pa po njemu razbacajte slaninu. Zatim izrendajte jedan deo trapist sira. Onda sve to prelijte sa smesom od jaja, nakon čega opet prekrijte sve to sa drugim delom sira.

 

Kad sve to uradite ostaje vam još samo da ga vratite u rernu na nekih pola sata. Obratite pažnju da ne prepečete kiš, pošto ćete onda izgubiti kremasti efekat.

 

 

makonda-tracker