Ako ne znate šta biste mogli da napravute za slavsko predjelo, a da bude drugačije, napravite tortu od ruske salate.
Ako pripremate slavsku trpezu, sigurno želite da budete i drugačiji, kao i da jela budu ujedno i ukusna i da izgledaju dekorativno.
Kada je predjelo u pitanju, recepti za slane torte sve su popularniji, jer nisu preterano zahtevni, a obogate svaku trpezu i svi ih vole.
S tim u vezi, sigurno nećete pogrešiti, a možete napraviti i tortu od ruske salate, koja kombinuje omiljenu salatu i ukus slane torte.
Sastojci
- 250 g šunke
- 250 g tvrdog sira
- 200 g kisele pavlake
- 200 g majoneza
- konzerva kukuruza
- 2 šargarepe
- 200 g graška iz konzerve
- 100 g maslina
- 2-3 mlada luka (samo zeleni deo)
i još za pire:
- 1 kg krompira
- 100 ml pavlake za kuvanje
- majonez
Priprema
- Izrendajte šunku i sir, pa dodajte proceđeni kukuruz, kao i grašak koji ste malo odledili.
- Lepo promešajte, pa dodajte rendanu šargarepu, seckane masline i zeleni deo mladog luka, pa potom i pavlaku i majonez. Sve dobro sjedinite.
- U kalup, koji ste obložili providnom folijom, poređajte tost-hleb, pa premažite debelim slojem ruske salate.
- Tako ređajte sastojke dok sve ne utrošite, a poslednji red neka bude tost-hleb. Pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider.
- Potom, skuvajte krompir, pa ga ispasirajte sa pavlakom za kuvanje, a onda dodajte malo majoneza i pasirajte dok ne postane sasvim kremasto.
- Slanu tortu izvadite iz kalupa, pa je premažite pireom.
- Po želji je možete dodatno premazati ostacima salate ili posuti rendanim kačkavaljem.
Bonus video
Musaka i šopska salata kakve do sad niste probali
( Glossy )