oživljava sva čula

Jugoslovenski recept za papazjaniju po receptu Steve Karapandže: Zaboravljeni specijalitet od mesa koji budi nepca

1

Decenijama se spremalo na celom Balkanu, a danas je nepravedno zapostavljeno 

foto: Shutterstock / FoodAndPhoto
foto: Shutterstock / FoodAndPhoto

Papazjana je izuzetno ukusno jelo od mesa i povrća, koje su naše bake u prošlosti često spremale svoijm ukućanima. Veoma je ukusno i zastitno, pa je bilo idealno i za porodice u kojima ima puno članova.

 

Ovo jelo je turskog je porekla. Ljubitelji mesa su naprosto zaljubljeni u ovo jelo, a ako ga spremite po ovom receptu ova ljubav će se poširiti i na vaše ukućane.

 

Naziv papazjanija potiče iz persijskog jezika i znači čorbasto jelo od mesa i raznih vrsta povrća.

 

 

Potrebno je:

 

  • 1 kg govedine 
  • 300 g šargarepe
  • 100 g korena peršun
  • 150 g svežeg celera
  • 500 g prokelja
  • 100 g paštrnaka
  • 300 g krompira
  • 500 g manjih glavica crnog luka
  • 50 g masti
  • 1 dcl sirćeta ili vina
  • voda
  • 4 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • so i biber u zrnu

 

Ukusna papazjanija mami na još
Ukusna papazjanija mami na još foto: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

 

Priprema:

 

Ono što je najvažnije jeste da povrće bude sveže i da ga pre pripreme dobro operete. Zatim ga očistiti i iseći na rezance, A prokelj i krompir na deblje kolutove.

 

U vatrostalnu posudu staviti malo masti, da prekrije dno, zatim meso, koje je prethodno usojeni, pa iseckano povrće i na kraju cele glavice crnog luka.

 

Preko stavimo začine, ne moraju samo ovi sa spisaka, već sve ono što volite. Zalijemo belim vinom i pokrijemo. Ostavimo da se kuva na tihoj vatri 2 do 3 sata.

 

Nakon toga otkriti kako bi se malo  zapeklo i služiti uz svežu salatu.

 

Bonus video:

 

Recept za pitu i palačinke

 

 

makonda-tracker