Mnogima je ovaj slana pikanterija bolja čak i od sarme
Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje se sprema od crnog luka i mlevenog mesa zbog čega mnoge podseća na punjenu papriku. Brzo i lako se sprema, pa ne čudi što je veoma čest izbor porodica sa malom decom.
Ukoliko i vi volite ukusna jela, koja su pri tom veoma hranljiva ili želite da probate nešto novo ovaj recept će vas sigurno oduševiti.
On se sprema brzo i svojim mirisom budi sva čula, a se nemojte iznenaditi ako nakon jednog pojedite punu šerpu.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 150 g pirinča
- 8 glavica crnog luk
- 5 kašika ulja
- 200 ml soka od paradajza
- so, biber, aleva paprika
- malo slaninice
Priprema:
Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi.
Nakon toga izvadite sredinu luka, samo budite pažljivi kako se ne bi raspao. Ostavite samo nekoliko spoljašnjih listova.
Unutrašnje delove luka iseckajte i zajedno sa mesom i slaninicom propržite na malo ulja. Zatim dodajte i oprani pirinač i posolite po želji.
Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.
Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Turci je prave bez slaninice, ali ako ste gurman i volite da jelo bude pikantnije ona mu sigurno neće naškoditi.
Bonus video:
Šta je Balkanski eliksir?