njami, preukusno

Recept za SOGAN DOLMU na srspki način: Najuksniji specijalitet turske kuhinje koji je bolji i od PUNJENE PAPRIKE

0

Mnogima je ovaj slana pikanterija bolja čak i od sarme 

Recept za sogan dolmu na srpski način
Recept za sogan dolmu na srpski način foto: Shutterstock / Esin Deniz

Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje se sprema od crnog luka i mlevenog mesa zbog čega mnoge podseća na punjenu papriku. Brzo i lako se sprema, pa ne čudi što je veoma čest izbor porodica sa malom decom.

 

Ukoliko i vi volite ukusna jela, koja su pri tom veoma hranljiva ili želite da probate nešto novo ovaj recept će vas sigurno oduševiti.

 

On se sprema brzo i svojim mirisom budi sva čula, a se nemojte iznenaditi ako nakon jednog pojedite punu šerpu.

 

 

Sastojci:

 

  • 500 g mlevene junetine
  • 150 g pirinča
  • 8 glavica crnog luk
  • 5 kašika ulja
  • 200 ml soka od paradajza
  • so, biber, aleva paprika
  • malo slaninice 

 

Priprema:

 

Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi.

 

Nakon toga izvadite sredinu luka, samo budite pažljivi kako se ne bi raspao. Ostavite samo nekoliko spoljašnjih listova.

 

Turski specijalite osvaja ukusom
Turski specijalite osvaja ukusom foto: Shutterstock

 

Unutrašnje delove luka iseckajte i zajedno sa mesom i slaninicom propržite na malo ulja. Zatim dodajte i oprani pirinač i posolite po želji. 

 

Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

 

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

 

Turci je prave bez slaninice, ali ako ste gurman i volite da jelo bude pikantnije ona mu sigurno neće naškoditi.

 

Bonus video:

 

Šta je Balkanski eliksir? 

 

 

makonda-tracker