Grci ovaj kolač obožavaju i smatraju svojim tradicionalnim jelom
Ljubitelji grčkog primorja jedva čekaju leto kako bi uživali na prelepim plažama preko dana, a uveče, osim girosa i slanih pikatnerija ne može se proći, a da se ne proba čuvena grčka portokalopita.
Sočan kolač sa pomorandžom u slatkom sirupu budi sva čula i tera vas da već pri prvom zalogaju ispustite uzdah. Ovaj kolač tradicionalno se pravi u Grčkoj, ali nije retkost da se nađe i na našim trpezama.
Ukoliko ste ljubitelj ovog slatkiša i ne želite da ga jedete samo tokom odmora evo prilike da ga napravite i u svom domu. Recept je pred vama, zasučite rukave i krenite, vrlo se jednostavno pravi, a ukus će vas oduševiti.
Potrebno je:
- 400 g debljih kora za pitu
- 4 jajeta
- 180 g šećera
- 1 pomorandža
- narendana kora od 2 + 1 pomorandža
- 250 g grčkog jogurta
- 250 ml suncokretovog ulja
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
Za sirup:
- 250 g šećera
- 350 ml vode
- 2 pomorandže
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Svaki list kore složiti kao harmoniku i jedan za drugim ređati u veliki pleh. Kad se pleh popuni, staviti u rernu na 120 stepeni C da se osuše. Kad su se kore osušile (treba da bbudu hrskave), svaku ponaosob izmrviti u posudi.
U drugoj posudi mutiti jaja sa šećerom, oko 10 minuta da se dobije svetla, penasta smesa. U to narendati koru 2 pomorandže. Dodati vanilin šećer, prašak za pecivo, ulje i jugurt, pa mutiti mikseron dok se ne ujednači.
U smesu dodati izmrvljene kore i dobro izmešati špatulom. U nauljenu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu ili dublji pleh, izliti smesu, poravnati, pa preko poređati na kolutove isečenu pomorandžu (6 kolutova).Peži u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C oko 40 minuta.
Sirup:
Skuvati šećer, vodu, narendanu koru i proceđeni sok od 2 pomorandže, kao i štapić cimeta. Kuvati na laganoj vatri dok ne proključa. Ostaviti da se ohladi, pa preliti vruć kolač.
Bonus video:
Mislite da su svi slatkiši nezdravi? Varate se! Pogledajte kako naša poznata influenserka pravi rolat bez šećera koji mogu svi da jedu