osvaja na prvi zalogaj

Sprema se za pola sata, nema pečenja, a ukus je SAN SNOVA: Recept za Sultanovu sarmu, kolač koji se topi u ustima

0

Čim ga spremite, navilite, nema potrebe da se čeka čak ni pola sata da odstoji 

Paša lokum ili sultanove sarme recept
Paša lokum ili sultanove sarme receptfoto: Youtube Printscreen / FarkliYemekTarifleri

Sultanova slatka sarma ili Paša lokum, kako je još poznat ovaj kolač, jedan je od najpopularnijih kolača u Evropi. Možete ga probati u poznatim poslastičarnicama, ali se čini da ništa nije lepše nego kad ga napravite sami.

 

Ako ste nekad pomislili da je komplikovano, verujte da nije. Ova kremasta poslastica se jednostavno pravi i ima ukus koji se ne zaboravlja. 

 

Pri pripremi nema pečenja i ne mora da stoji kako bi kore popustile. Čim ga završite navalite, jer on je nešto što budi sva čula.

 

 

Sastojci:

 

  • 1 l mleka
  • 150 g šećera
  • 100 g gustina
  • 70 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 200 g kokosa
  • 50 g maslaca
  • 250 ml slatke pavlake

 

Priprema:

 

Izmešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 300 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri, a u međuvremenu u veliki pleh (od rerne) posuti sav koks i ravnomerno ga rasporediti.

 

Kada mleko provri, zakuvajte razmućeni gustin i sve skuvajte u jednoličnu, glatku masu. Kada je masa kuvana, sklonite sa vatre, dodajte margarin i sve ponovo sjedinite.

 

Postupak pravljenja sultanovih sarmi
Postupak pravljenja sultanovih sarmi foto: Youtube Printscreen / FarkliYemekTarifleri

 

Izlijte puding ravnomerno preko kokosa, vodeći računa da se kokos ne podiže.

Puding potom ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ga stavite u frižider na pola sata.

 

Slatku pavlaku umutite, pa nanesite preko ohlađenog pudinga.

Potom isecite puding na jednake trake, a onda trake prepolovite. Svaku traku uvijte u pužić odnosno sarmu, pa ga dodatno uvaljajte u kokos. Slatke sarme čuvajte u frižideru do služenja.

 

 

Bonus video:

 

Napoleon torta - recept

 

makonda-tracker