Brzi doručak, lagana poslastica uz kafu ili užina na brzinu... Ovaj biskvit od jabuka možete jesti u bilo koje doba dana, a ako ga slučajno ne pojedete odmah, biće svež čak 4 dana!
Sastojci:
- 600 g jabuka
- 300 g brašna
- 350 ml grčkog jogurta
- 200 g šećera + 80 g šećera
- 3 jaja
- 150 ml ulja
- 50 ml limunovog soka
- 2 kašike maslaca
- 3 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice cimeta
- pola kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
Postupak:
Rernu najpre zagrejte na 180 stepeni. Pleh za pečenje podmažite uljem ili namastite, a ulje, šećer, jogurt, sok od limuna, jaja i vanilu sjedinite u većoj činiji.
Jabuke oljuštite, iseckajte i sipajte u smesu. Tada dospite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, malo cimeta i mešajte do kompaktne smese. Ono što je preostalo od cimeta pomešajte s 80 grama šećera (može i smeđi), pa dodaje maslac i ostavite sa strane.
Prvo sipajte polovinu smese u pleh, onda sipajte smesu šećera, cimeta i maslaca, pa dodajte drugu polovinu smese. Pecite oko 50 minuta sa aluminijumskom folijom i pred kraj je skinite. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen.
Najbolja stvar kod ovog biskvita je što na sobnoj temperaturi može da stoji i do 4 dana, a da ostane ukusan za jelo.
Probajte i jesenji puding-kolač s jabukama, slasne palačinke od jabuka, ili jednostavan kolač s jabukama od 4 sastojka.