Džambalaja je veoma popularna u celom svetu, a domaćice često znaju da je prave kao porodični ručak.
Postoji više verzija džambalaje. Neke imaju škampe ili neke druge morske plodove, dok neke nemaju. Mi vam predstavljamo jedan od najpopularnijih recepata bez morskih plodova.
SASTOJCI
- dimljena kobasica - 120 grama
- dimljena pileća prsa - 120 grama
- maslinovo ulje - 2 kašike
- crni luk - jedna glavica
- paprika - jedan komad
- celer - 3 štapa
- beli luk - dva čena
- pirinač - 1 šolja seckani pelat - 2 konzerve
- pileći bujon - 1 šolja
- sušena majčina dušica - jedna mala kašika
- lovorov list
- pasulj - dve konzerve
PRIPREMA
Prvo morate da zagrejte ulje u tiganju, a nakon toga dodajte iseckani luk, celer i papriku. Propržite malo da omekša.
Posle dodajte i iscekani beli luk, a onda dinstajte još par minuta. Sledeći korak je da sipate pirinač, kobasicu iseckanu na kolutove, kao i iseckana pileća prsa.
Pržite par minuta i mešajte sve vreme. Sada sipajte pelat i bujon i začinite majčinom dušicom i lovorovim listom. Kada sve to proključa smanjite toplotu na ringli.
Nako toga poklopite i dinstajte dvadesetak minuta ili manje ako tečnost upije ranije. Za sam kraj dodajte pasulj sa sve tečnošću, lepo promešajte i onda ostavite na na vatri još par minuta.
Bonus video: