Ovaj recept će vas sigurno osvojiti neverovatnom brzinom i fantastičnim ukusom.
Gibanica i sve njene varijante su omilljene generacijama, a mnogima je dorručak uz ovaj gužvani specijalitet i jogurt, omiljeno sećanje na detinjstvo i druženje.
Gužvana gibanica je tradicionalno jelo, koje oduvek ima svoje varijacije, pa nikad nećete znati koji recept je najbolji i zašto birate baš njega.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 3 jaja
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 ml kisele vode
- 100 gr kisele pavlake
- 250 g sira
- 1 kašičica praška za pecivo
- soli po ukusu
Priprema:
Fil:
Umutiti jaja, mleko, jogurt, ulje, kiselu vodu i pavlaku i sve lepo promešati, zatim posolite po ukusu i dodajte prašak za pecivo. Stavite oko 150 grama sira iseckanog na krupnije komade, pa blago izmešajte fil kašikom.
Ređanje:
Najpre nauljite pleh, pa četiri kore poređajte na dno pleha, ali tako da ivice budu sa strane kako biste ih kasnije iskoristili. To premažite sa 4-5 kašika fila. Zatim odvajajte po jednu koru i svaku od njih umočite u fil, pogužvajte i ređajte u pleh dok ima mesta. Ostatak sira iskoristite tako što ćete posuti preko kora.
Preko gužvanih kora staviti jednu koru i pospite sa 4-5 kašika fila, zatim opet umačite kore u fil i gužvajte, pa pospite sirom.
Gibanicu preklopiti korama koje su ostale sa strane i premazati ostatkom fila. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta i služite toplu uz jogurt ili kiselo mleko.