icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

rapsodija ukusa

Mekana, zasitna i jednostavna: Stara domaća GUŽVARA po receptu koji će vas osvojiti mirisom i ukusom

Podeli:

Ovaj recept će vas sigurno osvojiti neverovatnom brzinom i fantastičnim ukusom.

foto: nada54/Shutterstock
foto: nada54/Shutterstock

Gibanica i sve njene varijante su omilljene generacijama, a mnogima je dorručak uz ovaj gužvani specijalitet i jogurt, omiljeno sećanje na detinjstvo i druženje.

 

Gužvana gibanica je tradicionalno jelo, koje oduvek ima svoje varijacije, pa nikad nećete znati koji recept je najbolji i zašto birate baš njega.

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • 100 gr kisele pavlake
  • 250 g sira
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • soli po ukusu

 

Priprema:

 

Fil:

 

Umutiti jaja, mleko, jogurt, ulje, kiselu vodu i pavlaku i sve lepo promešati, zatim posolite po ukusu i dodajte prašak za pecivo. Stavite oko 150 grama sira iseckanog na krupnije komade, pa blago izmešajte fil kašikom.

 

Gužvara, Gibanica
foto: Shutterstock

Ređanje:

 

Najpre nauljite pleh, pa četiri kore poređajte na dno pleha, ali tako da ivice budu sa strane kako biste ih kasnije iskoristili. To premažite sa 4-5 kašika fila. Zatim odvajajte po jednu koru i svaku od njih umočite u fil, pogužvajte i ređajte u pleh dok ima mesta. Ostatak sira iskoristite tako što ćete posuti preko kora.

 

Preko gužvanih kora staviti jednu koru i pospite sa 4-5 kašika fila, zatim opet umačite kore u fil i gužvajte, pa pospite sirom.

 

Gibanicu preklopiti korama koje su ostale sa strane i premazati ostatkom fila. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta i služite toplu uz jogurt ili kiselo mleko.

 

 

Inicijalizacija u toku...