nepokolebljiv svetac

Jedna namirnica se obavezno jede na ovaj praznik: Običaji i verovanja na Svetog Iliju Gromovnika

0

Srpska pravoslavna crkva 2. avgusta obeležava Svetog Iliju Gromovnika, jednog od najvećih proroka u hrišćanstvu

oltar u pravoslavnoj crkvi
oltar u pravoslavnoj crkvifoto: Andrew Angelov/Shutterstock

Sveti Ilija bio je izraelski prorok iz 9. veka pre naše ere koji se pominje i u Talmudu, i u Bibliji, i u Kuranu, a veruje se da je Bog kroz njega učinio mnoga čuda: spuštanje vatre s neba, vaskrsenje i ulazak u raj živ "ognjem".

 

  • Ko je bio Sveti Ilija?


Ilija ili Elaja poticao je iz Tesvita, a prema predanju njegov otac Sabah je po rođenju sina oko njega video anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom. Od mladosti je bio posvećen molitvi i razmišljanju, a često je samovao u pustinji.


Nakon što je car Ahav napustio Mojsijevu veru i počeo da slavi tuđe bogove, Ilija mu se suprotstavio i predvideo glad i sušu, kao i da će njegovoj ženi Jezavelji i njemu psi lizati krv nakon smrti, što se, prema legendi, obistinilo.

 

sveti prorok ilija u pećini
sveti prorok ilija u pećini foto: Julia Raketic/Shutterstock
  • Sveti Ilija kod Srba


Nakon što su Srbi prešli u hrišćanstvo, Svetom Iliji su pripisali mnoge odlike svog starog boga neba i groma Peruna, za kog se verovalo da upravlja munjama i gromovima, pa otud naziv – Sveti Ilija Gromovnik.


Prema narodnom predanju, on se vozi vatrenim kolima koje vuku četiri konja plamenog daha, a tako se predstavlja i na ikonama, često s nožem u ruci. Još jedan od razloga što je on na ovaj način oslikan na ikonama jeste i verovanje da Ilija nije umro već se živ vazneo na nebo. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.


U Srbiji se obeležava i kao slava vazduhoplovaca, što je obnarodovano ukazom iz 1924. godine, a nakon ukidanja komunizma devedesetih je ova slava ponovo uspostavljena.


Po julijanskom kalendaru, Sveti Ilija se slavi 20. jula, a po gregorijanskom drugog dana avgusta.

 

Služba u srpskoj pravoslavnoj crkvi
Služba u srpskoj pravoslavnoj crkvifoto: Shutterstock / SKORIKOVA TATIANA
  • Verovanja i običaji na Svetog Iliju

 

Među Srbima postoji izreka: "Od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da ovaj praznik obeležava i postepeno jenjavanje leta.


Ime Ilija često se, iz poštovanja prema ovom svecu, daje dečacima kako bi se prizvali neustrašivost i snaga, a jedan od starih srpskih običaja je da se na praznik Svetog Ilije jede med kako bismo bili zdravi cele godine.


Ranije je postojalo verovanje da na Svetog Iliju Gromovnika treba mazati deci med na obraze da bi bila srećna i vesela, a veruje se i da je med koji pčelari vade iz košnice na Ilindan naročito lekovit.


Često Srbi nazivaju ovog sveca nepokolebivim jer gromovima pali grešnike i bez mogućnosti da se iskupe za svoje grehove. Postoji i verovanje da se ne radi u polju na ovaj dan kako se ne bi prizvao greh svetitelja.


Sveti Ilija se praznuje kao krsna slava, ali se ne priprema žito zbog starog verovanja da on nije umro već se živ uputio nebesima.

 

 

BONUS VIDEO U Sremskoj Mitrovici pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova

 

makonda-tracker