spoj čokolade i putera

Omiljeni jugoslovenski kolač koji se i danas obožava: Starinski recept za pišinger oblande koje se tope pod nepcima

0

Iako se originalni recept ljubomorno čuva, najvernija kopija je ipak pred vama 

Recept za pišinger oblande
Recept za pišinger oblande foto: Shutterstock / Fotosr52

Pišinger torta ili kolač jedna je poslastica koja se jede u gotovo celom svetu, ali se čini da je u doba nekadašnje Jugoslavije bio jedan od onih kojima bi se svi obradovali i koji je odmah nestajao sa tanjira.

 

Naše bake, majke, strine sačuvale su ovaj recept od zaborava i prenele ga mladim domaćicama, koje tek s vremena na svreme stignu da obraduju ukućane nekom poslasticom.

 

Ovaj kolač je savršen spoj jednostavnih sastojaka, koji bude sva čula i teraju vas da uživate u svakom zalogaju. 

 

 

Sastojci:

 

  • 8 jaja
  • 300 g crne čokolade
  • 400 g šećera
  • 250 g putera
  • 1 pakovanje oblandi

 

Za glazuru:

 

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

 

Nakon što se pišinger oblande stegnu prelijte glazurom od čokolade
Nakon što se pišinger oblande stegnu prelijte glazurom od čokolade foto: Shutterstock

 

Priprema:

 

Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, neprestano mešajući. Tek kad se šećer istopi i smesa zgusne dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi.

 

Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti.

 

Puter umutite mikserom, pa u njega dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila. Mikser smanjite na najmanju brzinu. Zatim fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile.

 

Odozgo ide glazura, koju ste prethodno rastopili, ali tek nakon što se oblande stegnu, najmanje 4 sata u frižideru.

 

Ukoliko vam fali ideja za ručak, pogledajte kako možete napraviti savršene lazanje i sve u jednoj posudi:

 

 

Bonus video:

 

 

makonda-tracker