zdravo i ukusno

Bez konzervansa, sa samo 1 kašikom šećera: Starinski recept za KOMPOT OD KAJSIJA koji se sprema za 10 minuta

0

Zdravo, ukusno i slasno, a može da stoji tokom cele zime 

foto: Shutterstock / Dream79
foto: Shutterstock / Dream79

Ukoliko volite kajsije i jedva čekate da se pojave na pijacama kako biste uživali u njihovim preukusnim plodovima imate razlog za radost.

 

Sada su kajsije, breskve i drugo ukusno voće već na rafovima prodavnica i pijacama i pravo vreme je da smislite kako da ih sačuvate i za zimu.

 

Pravljenje džema je nešto duži proces, ali kompot je gotov za tili čas. Evo kako da napravite kompot po starom receptu i sačuvate ih za zimu.

 

 

Potrebno je:

 

  • 1,5 kg kajsija
  • 3 kašike šećera
  • 2 l vode

 

Priprema:

 

Kajsije dobro operite i očistite ako negde ima truleži. Izvdite koske i ređajte u tegle. Za ovu količinu kajsija vam treba 3 tegle od 1kg. Kajsije ređajte tako da među njima bude što manje razmaka. Nakon toga stavite po 1 kašiku šećera u svaku teglu i nalijte vodom. Zatvorite poklopcem.

 

Recept za najukusniji kompot od kajsije
Recept za najukusniji kompot od kajsije foto: Shutterstock

 

Stavite u šerpu tegle, pa sipajte vodu i zagrejte do ključanja. Nakon što provri minut, dva, isključite šporet i ostavite da odstoji tako dok se tegle ne ohlade. Zatim ih izvadite iz vode i okrenite naopako. 

 

Ovako pripremljen kompot može da stoji i do 6 meseci, pa i duže bez ikakvog konzervansa i drugih dodataka. U slučaju da volite slađi kompot možete da dodate još malo šećera. Uživajte u ukusnim plodovima tokom cele zime.

 

makonda-tracker